Agneta Kevin och Marie Åhs.
Agneta Kevin, utvecklingsledare och Marie Åhs, projektledare. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Sjukvård

Vården blir mer digital

1:56 min

Vårdpatienter i Jönköpings län är bland de första i hela landet att få prova på stöd och behandling över internet.

I år kommer online-vård inom psykiatrin börja införas på alla vårdcentraler i Jönköpings län, bland annat kommer man kunna få KBT-behandling på datorn.

Ett stort och viktigt steg, både för vården, men också för patienterna, säger Agneta Levin som är utvecklingsledare.

– Framförallt så är det ju en frihet, att kunna göra det när det passar mig. Du sparar ju tid på att inte behöva åka och göra besöket. Vi vet ju också att alla inte är bekväma med att komma och göra besök när man har den här typen av problem.

Idag har 130 personer inom vården samlats på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping för att dela erfarenheter med varandra och hålla koll på det nya inom vården. Både lokala ledare inom vården var på plats, men också flera internationella.

En av de stora snackisarna är hur vården kommer digitaliseras i framtiden. I Region Jönköpings län är man en av de första i landet att införa stöd och behandling över nätet, och då till exempel inom KBT-terapi som patienter från och med i år kommer kunna erbjudas.

Det är på tiden att vården kopplar upp sig, säger Agneta Levin.

Man har sett att det ger lika goda effekter, plus att vi lever i den digitala världen så det är ju något som man förväntar sig att vården kan erbjuda tjänster via nätet.

Psykiatrivård över nätet har funnits på projektnivå innan, men nu tas alltså klivet ut på vårdcentralerna. Och läkarna som fått prova på det har varit nöjda.

– De som har testat har sett det som positivt att man kan hjälpa flera patienter på en gång.

Kan det här ersätta det personliga mötet med en läkare?

– Delvis, men kanske inte fullt ut. Men kan vi släppa den personliga kontakten för de som känner att de inte behöver den så har vi mer tid för de som gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista