Taher Karbouj. Foto: Privat
Taher Karbouj. Foto: Privat
Jönköping

Dörrknackning öppnade dörrar för Taher

1:57 min

Företagare i Jönköpings län har börjat inse att den kvalificerade arbetskraft de behöver kan finnas bland flyktingar. 


För Taher Karbouj från Syrien innebär hans praktik starten på ett nytt liv.

Intresset för praktikplatser finns både bland företag och asylsökande som vill komma in på arbetsmarknaden. Migrationsverket har därför börjat jobba med att hitta praktikplatser för flyktingar redan under tiden flyktingarna väntar på asylbesked.

– Jag hörde att det fanns en bra reklambyrå i stan så jag gick dit och knackade på. Och de öppnade dörren för mej så jag kunde få en praktikplats, säger Taher Karbouj.

För Taher Karbouj var den där knackningen på reklambyrådörren rena lyckokastet - nu varvar han praktiken där som grafisk designer med mera svenskastudier.

– Tack vare annan bakgrund så får vi andra och annorluinda infallsvinklar och det är bra för oss som söker kreativa lösningar för våra kunder. För oss i personalen är det också mycket givande eftersom verkligheten kommer så nära när vi sitter och fikar med Taher som flytt från en totalt sönderbombad stad, säger reklambyråns vd Anders Nyström.

Taher Karbouj fixade sin praktikplats själv men migrationsverket jobbar också aktivt med att hitta praktikplatser redan under flyktingarnas väntat på asylbesked och har idag cirka 120 praktikavtal med främst privata arbetsgivare i länet.

– Vi kommer inte bara att kunna ha svenska anställda för vi kommer att ha brist på arbetskraft. Och väldigt många är benägna att förstå att här finns en möjlighet att öka kompetensen i mitt företag, säger Frida Boklund på Företagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista