Prins Daniel visar med händerna hur lång prinsen är. Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle tillsammans med den nyfödde prinsen i babylift.
Kronprinsessfamiljen lämnar Karolinska. Foto: TT/ Kungahuset. Montage Sveriges Radio.

Och hans namn skall vara...

Kung Carl den sextonde Gustaf meddelar prinsens namn
1:04 min

Idag meddelade kungen, vid en konselj i slottet, vad Victorias och Daniels nyfödde son ska heta.

Pojken namn blir Oscar Carl Olof, med tilltalsnamnet Oscar och han blir hertig av Skåne.

Det stod klart vid konseljen som idag hölls vid slottet. Nu väntar salut och tacksägelsegudstjänst Te Deum.

Med anledning av prinsens födelse har det hållits konselj på Slottet där kungen informerat om prinsens namn, tilltalsnamn och titel. Medverkade gjorde även Stefan Löfven (S), talman Urban Ahlin (S) tillsammans med riksmarskalk Svante Lindqvist och statsfru Kirstine von Blixen-Finecke som även gör en så kallad vittnesbekräftelse.

Salut på fem orter

Klockan 12 följer salutering på fem orter i landet: Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg, innan det blir tacksägelsegudstjänst Te Deum i Slottskyrkan.

På eftermiddagen, klockan 13-16, finns det gratulationslistor på Slottet för att allmänheten ska kunna lämna en hälsning.

Salut på fem orter

Klockan 12 följer salutering på fem orter i landet: Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg, innan det blir tacksägelsegudstjänst Te Deum i Slottskyrkan.

På eftermiddagen, klockan 13-16, finns det gratulationslistor på Slottet för att allmänheten ska kunna lämna en hälsning.

När den nyblivna tvåbarnspappan prins Daniel lämnade bebisbeskedet i går kväll sade han:

-Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans, sade prinsen och syftar på sitt uttalande om att "mina känslor är all over the place" när storasyster, prinsessan Estelle föddes.

"Lik sin mor"

Såväl mor som barn mår bra. "Ni kvinnor är en urkraft", sade prinsen och berättade att den nyfödde "är lik sin mor, glädjande nog".

-Allt har gått väldigt bra, det gick fort. Vi kom in i kväll, sade prins Daniel och avslöjade att det fälldes glädjetårar vid födseln.

Han berättade också att det var han som klippte navelsträngen. Däremot visste han och kronprinsessan inte i förväg att det skulle bli en pojke. Prinsessan Estelle visste inte heller att hon har blivit storasyster. Det beskedet får hon först nu i dag.

Den nyfödda pojken tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.


Familjen kronprinsessan Victoria och prins Daniel:

1999: Daniel Westling från Ockelbo startar tillsammans med en vän ett gym i Stockholm.
2001 blir han kronprinsessan Victorias personlige tränare.
30 maj 2002: Det blir offentligt att kronprinsessan och hennes tränare är ett par.
26 februari 2004: Daniel Westling ger sin första intervju - för skoltidningen "En Spänn" i Ockelbo. Han säger att han vill bilda familj om "tio år", alltså 2014.
25 augusti 2004: För första gången följer Daniel med Victoria under ett av hennes uppdrag som kronprinsessa - en träningslandskamp i ishockey i Globen.
29 april 2006: Daniel Westling gör sitt första officiella framträdande med hela kungafamiljen i samband med kungens privata födelsedagsmiddag.
14 juli 2006: Daniel är för första gången inbjuden till kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland.
2 juni 2008: Daniel är med på danske kronprins Fredriks 40-årskalas. Samma månad blir det officiellt att Daniel skrivit på ett hyreskontrakt för en tvårummare i Pagebyggnaden på Drottningholm. Men han blir inte sambo med Victoria, enligt hovet. Hon bor nämligen i en flygel några hundra meter bort.
24 februari 2009: Kronprinsessan och Daniel Westling tillkännager sin förlovning
19 juni 2010: Daniel Westling blir prins Daniel när han gifter sig med kronprinsessan Victoria i Storkyrkan i Stockholm.
17 augusti 2011: TT flashar på den efterlängtade nyheten: "Kronprinsessan Victoria väntar barn i mars 2012".
23 februari 2012: Klockan 04.26 föder kronprinsessan sitt första barn, en flicka som är 51 centimeter lång och 3 280 gram tung. Hon får namnet Estelle. När den stolte fadern möter pressen utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna får han ur sig: "Mina känslor är all over the place".
22 maj 2012: Prinsessan Estelle döps i Slottskyrkan.
25 augusti 2014: Estelle börjar på ur och skur-förskola i Danderyd. Förskolepremiär följs av ett massivt medieuppbåd som trängs ute på gården.
4 september 2015: Det blir känt att prinsessan Estelle ska få ett syskon. Liksom förra gången sägs det att barnet ska komma i mars.
2 mars 2016: Kronprinsessan Victoria föder klockan 20.28 en son. Pojken väger 3 655 gram och är 52 centimeter lång.
Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står i tur att bli Sveriges regent efter honom.


Så här ser listan ut:

1. Kronprinsessan Victoria
2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan
3. Sonen till kronprinsessan Victoria
4. Prins Carl Philip
5: Barnet till prins Carl Philip, som beräknas till april
6: Prinsessan Madeleine
7: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine
8: Prins Nicolas, son till Madeleine


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".