Ann-Britt Johansson.
Ann-Britt Johansson. Foto: Emmy Johansson/Sveriges Radio
Hälsa

Ann-Britts sjukdom bryter ner hennes kropp

Ann-Britt Johansson: Det var något som var fel med mig
3:05 min

2012 förstod hon att det var något som inte stod rätt till. Nu föreläser Ann-Britt från Vrigstad om sin ovanliga sjukdom.

Under torsdagen hölls en tema-dag för nervsjukdomen ALS på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Ann-Britt Johansson från Vrigstad var en av de som föreläste under dagen och berättade om hur det är att leva med sjukdomen.

– Jag kände att det var något som var fel med mig. Det var väl störst, men ALS är ju också en hemsk diagnos att få.

ALS står för amyotrofisk lateral skleros och är en sjukdom som bryter ner nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen, vilket leder till förlamningar i kroppen. Ann-Britt Johansson berättar att hon har en lindrig form av sjukdomen.

– ALS är för mig förknippat med andningssvårigheter, röst- och talproblem och det har ju inte jag, utan för mig är det bara musklerna i kroppen, säger Ann-Britt Johansson.

Det var under 2009 som Ann-Britt Johansson förstod att något inte stod rätt till. Hon började bland annat klampa med fötterna, fick dålig balans och hon orkade inte bära saker. Under 2012 uppsökte hon läkare och fick då diagnosen ALS. Sjukdomen är sällsynt och uppskattningsvis lider cirka 700-800 personer av ALS i Sverige.

- Jag tror inte att sjukdomen är så välkänd som man tror, säger Ann-Britt Johansson.

För Ann-Britts del har sjukdomen gjort att hon fått lämna sina jobb som förskollärare och administratör för att bli sjukskriven.

ALS blev uppmärksammat för några år sedan via det sociala fenomenet "Ice bucket challenge", där folk utmanades på att hälla isvatten över sig.

Hör Ann-Britt berätta om sin ovanliga sjukdom i ljudspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".