Vårdcentralen i Forserum byter ägare.
Mindre öppettider, sämre tillgänglighet kan bli resultatet när vårcdentralen i Forserum byter ägare. Foto: Claudio Bresciani/TT
Nässjö kommun

Här är orten som kan bli utan vårdcentral

1:55 min

Brist på läkare knäcker små vårdcentraler i länet. Först ut att kasta in handduken är den privata vårdcentralen i Forserum.

För första gången i länet kan ett företag komma att ta över en annan vårdcentral i länet och göra om den till en så kallad filial och orsaken är en tuff arbetssituation. Redan i augusti förra året skrev ägaren till vårdcentralen i Forserum i Nässjö kommun, Berndt Svensson, ett brev till regionen där han vädjade om att få häva avtalet om att driva vårdcentralen i förtid.

– Vi försöker hitta en lösning när det gäller Forserum så att den kan finnas kvar, säger Helena Stålhammar, vice gruppledare för Centerpartiet i regionen, med politiskt ansvar för vårdcentralerna. 

Orsakerna var dels ekonomiska, underlaget med att ha bara drygt 3 000 patienter och samtidigt klara alla uppdrag är svårt ekonomiskt och dessutom lyckades han inte rekrytera läkare.

Men regionens egna vårdcentraler Bra liv tackade nej och nu har alltså Bräcke diakoni, som redan driver vårdcentraler i länet, visat intresse och förhandlingar pågår om att ta över till första maj i år.

Berndt Svensson själv säger till P4 Jönköping att han inte längre orkar driva vårdcentralen vidare och att det i princip är omöjligt ekonomiskt att driva en egen vårdcentral med färre än 5 000 till 6 000 patienter som underlag.

– Jag har försökt i två år att rekrytera läkare hit och nu orkar jag inte arbeta ensam längre. Jag arbetar 14 timmar om dagen och det håller inte. Det är omöjligt att hitta en allmänspecialist hit till Forserum, kanske för att orten är för liten. Det är trist att behöva dra sig ur så därför vill jag att någon ska ta över, och om jag kan få hjälp av regionen med det så är det jättebra. Varför Bra liv inte ville ta över vet jag inte, det är regionen som fixat kontakterna med Bräcke som vi nu förhandlar med, berättar Berndt Svensson, som kommer att arbeta kvar vid vårdcentralen en tid.

Att driva en liten vårdcentral på en mindre ort kan vara tufft, förstår man också bland regionspolitikerna.

– Det här är något vi måste titta på i framtiden, hur vi ska göra för att få en struktur som fungerar även för mindre orter, säger Helena Stålhammar (C).

Förhoppningen är att Bräcke diakoni ska få driva vårdcentralen som en filial, där man alltså ingår i en större vårdcentral och då kan man byta personal emellan.

Men med dagens regelverk är det här inte möjligt, därför ändras nu reglerna mitt under pågående avtalsperiod för att rädda vårdcentralen i Forserum. Men oppositionens Marcus Eskdahl (S) vill hellre att man ger mer pengar för att rädda de små vårdcentralerna och ser risker med att de görs om till filialer, en sorts vårdcentraler light.

– Tillgängligheten kommer bli något sämre med mindre öppettider. Sedan tycker jag att man bör fundera på ett särskilt stöd till de mindre orterna så att de klarar det här uppdraget, säger Marcus Eskdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista