Häktingsförhandlingen mot 86-årigen. Foto: Rebecka Montelius
Bild från häktingsförhandlingen mot 86-årigen. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Vaggeryd

86-åringen döms för mordförsöket på sin fru

Den 86-årige mannen får fängelse i 3,5 år för mordförsöket på sin fru.

Det var den 7:e december förra året som mannen försökte döda sin fru i deras gemensamma bostad i Vaggeryd.

Den 86-åriga mannen sa till sin 85-åriga fru att han skulle döda henne, och slog henne med en hantel i huvudet flera gånger och tog strupgrepp på henne. Kvinnan lyckades ta sig loss, få med sig en telefon, låsa in sig på toaletten och ringa på hjälp.

Under rättegången berättade mannen att han försökt döda sin fru eftersom han var rädd att han skulle dö först och lämna henne kvar ensam. De har varit gifta i nästan 60 år.

I dag kom domen från Jönköpings tingsrätt. Den 86-årige mannen döms för försök till mord. Egentligen är straffvärdet sju år, men på grund av hans höga ålder och dåliga hälsa döms han till fängelse i tre år och sex månader.

I domen resonerar tingsrätten om det var ett mord- eller dråpförsök. Då tar de upp mannens påståenden om att han ville att båda skulle dö, eftersom båda var sjuka och att han var rädd att hon inte skulle klara sig själv. Men tingsrätten kommer fram till att kvinnan inte var så sjuk eftersom hon både klarade av sin hygien själv och kunde ta promenader varje dag. Dessutom menar tingsrätten att han planerat detta under en längre tid och att det inte var ett infall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista