Viktor Barth-Kron och Anders Wilander framför kartan över höghastighetsjärnvägen
Naivt, tycker Barth-Kron. Inte alls, säger Wilander (M). Foto: Montagebild/Sveriges Radio.
Höghastighetsbanan

Tranås kommun - med hög hastighet mot framtiden eller väggen?

7:42 min

Tranås kommun jublar i rikstidningar om att snabbtågen kommer till stan. Naivt, tycker journalisten Viktor Barth-Kron.

För ett tag sedan köpte Tranås kommun en helsidesannons i Expressen där de uttryckte sin stolthet över att den nya snabbjärnvägen ska gå genom kommunen. Där stod det: "Tranås - med hög hastighet mot framtiden".

Men journalisten Viktor Barth-Kron tycker det var lite naivt av Tranås kommun att ta ut glädjen i förskott. I går skrev han en krönika i Dagens Nyheter med titeln: "Tranås - med hög fart mot väggen".

I en debatt i P4 Jönköping i dag tyckte Viktor inte att man ska se krönikan som ett angrepp mot vare sig Tranås eller snabbtågen.

– På sistone har det blivit fler och fler från politiskt håll som kommit ut och sagt att det här blir väldigt dyrt och att man inte vet om man har råd. Nu verkar det som att hela projektet skakar i grunden, därför menar jag att projektet kan vara på väg mot väggen, säger han.

Men kan du inte förstå Tranås som verkligen tror och hoppas och är glada?

– Jo, absolut, och jag tror att det är många utanför Tranås som hoppas på projektet. Med det måste sägas att det är lite konstigt från politiskt håll, alla har varit överens och man tillsätter Sverigeförhandling. Men sen när den är klar börjar man räkna på det och mumla, det är ganska elakt från politiskt håll.

Anders Wilander, moderat kommunalråd i Tranås, håller inte med om att de är på väg in mot väggen snarare än framtiden.

– Nej, det gör jag inte. Sen har jag full respekt för kostnaderna, det som kan störa är bredden på kostnaderna på mellan 190 och 330 miljarder, säger han.

Blir du orolig nu för att det kommer slå hårt mot Tranås om höghastighetsbanan nu inte kommer bli av eller skjutas upp, som Viktor skriver att den borde göra?

– Nej, vi kommer överleva ändå. Någon form av lösning kommer det bli, det är jag helt övertygad om, säger Anders Wilander.

Lyssna på hela debatten i inslaget ovan! Kommentera: Är Tranås naiva?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista