Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Eksjö

Myndighet hyllar insatsen vid storbrand

2:57 min

Ett drygt halvår efter den dramatiska storbranden i gamla stan i Eksjö kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med slutsatser om hur räddningsinsatsen gick. Och trots viss kritik hyllas arbetet.

–Vi har gjort utredningen för att vi tycker att branden hade ett nationellt intresse för att det fanns kulturminnesmärken med trästaden från 1600-talet, säger Marianne Stålhem som expert för olycksutredning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det är anledningen till att den statliga myndigheten nu har gjort en utredning om räddningstjänstensternas insats vid den stora branden i Eksjö förra året. Kommunerna gör alltid egna utredningar om hur arbetet gått till vid den här typen av större händelser, och det har gjorts även den här gången utöver myndighetens utredning.

Två utredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har lagt 300 timmar ihop, alltså 7 veckors jobb, på att utreda branden för att se vad räddningstjänsterna och kommunerna runt om i landet kan dra för lärdommar inför liknande händelser.

Den massiva insatsen från räddningstjänsten som fick hjälp av försvarsmakten hyllas nu av myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det var en lyckad insats där man lyckades ganska bra och räddade stora delar av den gamla trästaden. I Jönköpings län finns ett utvecklat sammarbete och man kan mobilisera mycket personal väldigt snabbt inom räddningstjänsten, säger Marianne Stålhem.

Är det något man kan ta lärdom av alltså till andra platser i landet?

– Ja det tycker jag absolut. Att dra på fort utan att avvakta, det är en lärdom, säger Marianne Stålhem på MSB.

Men det finns också saker som är anmärkningsvärda menar Marianne Stålheim - bland annat att larmanordningen kopplats ur eftersom den var för dyr.

– Det här en stor turistattraktion och många ser ett värde i att husen finns och då får man se vad man kan göra för att skydda dem, säger Marianne Stålhem.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista