Fredrik Larsson
Fredrik Larsson. Foto: Jozo Glavas
Jönköping

Han låg på dödsbädden efter olyckan på brädgården

14 min

Det är snart tio år sedan Fredrik Larsson åkte till en brädgård inför en stundande renovering. Han var nära att aldrig komma hem därifrån.

Den 2 juni 2006 beslutade Fredrik Larsson att tillsammans med sin åttaåriga dotter åka till en brädgård för att köpa spånskivor inför en stundande renovering. Fredrik placerade bilen och började lasta på skivorna en efter en på släpet. Men när han kom till den tredje skivan så kände han att allt inte stod helt rätt till.

Pallen bakom den som Fredrik plockade av var felplacerad och stod lutad mot Fredriks pall. Då rasade den första spånskivan mot Fredrik. Sen kom de en efter en tills de helt begravde honom under ett ton av spånskivor.

– Jag känner fortfarande av första skivan, sen är det svart. Jag känner precis var den träffade, över örat och ner till munnen, berättar Fredrik Larsson.

Hans dotter befann sig jämte honom och om hon hade stått kvar där hela tiden så hade hon enligt Fredrik inte klarat det, men av någon anledning så flyttade hon på sig i samband med raset. Fredrik minns inget av det inträffade efter att den första brädan träffade honom.

Hon säger att jag på något märkligt sätt lyckades putta henne därifrån innan jag fick det mesta på mig.

Både Fredrik och hans nu 18-åriga dotter har fått stora men av den här händelsen.

– Hon har fortfarande svår att prata om det. Det är det som stör mig mest, att hon var med.

Fredrik var så pass illa skadad att han egentligen inte skulle klarat av att överleva sådana skador. Som tur var fanns det en sjuksköterska – som senare visade sig ha gått i samma klass som Fredrik – på plats på samma brädgård och varnade alla som rusade till platsen att inte röra honom.

I flera veckors tid svävade Fredrik mellan liv och död. Ett tag såg det ut som att han inte skulle klara det och hans föräldrar var till och med på hans dödsbädd och sa adjö till sin son.

Hela kroppen var egentligen krossade eller bruten på många sätt. Jag hade för mycket skador och mina föräldrar var inne och sa hej då.

Men efter en dryg månads tid så visade Fredrik upp livstecken, och efter ytterligare en tid vaknade han upp och började sin återhämtning mot ett vanligt liv.

I och med olyckan så kastades han vardag omkull helt och hållet. Han förlorade jobbet och hade svårt att klara ekonomin, men tack vare privata försäkringar klarade han av det i slutändan.

Den tuffaste kampen har kanske kommit till ända men nu går Fredrik Larsson en ny kamp, den mot försäkringsbolag. För trots att företaget som äger brädgården har tagit på sig skulden så har fallet ännu inte kommit upp i rätten då det enligt Fredrik hela tiden förhalas av försäkringsbolagen.

Lyssna på hela Fredriks historia om kampen för rättvisa, allt han gått igenom efter olyckan och om sin relation med sin dotter efter det inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista