Foto:Jozo Glavas/Sveriges Radio
Foto:Jozo Glavas/Sveriges Radio
Eksjö

Försvarets hjälp kan ha varit avgörande vid Eksjöbranden

2:17 min

I augusti förra året brann det i den unika trästaden i Eksjö och delar av ett kvarter brann ner. Försvarets insats kan ha varit avgörande.

En kvinna omkom när det började brinna i en byggnad i trästaden i Eksjö i augusti förra året. Räddningsinsatsen har vid flera tillfällen beskrivits som lyckad och så även när utredningen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap stod klar.

Försvarsmaktens insats beskrivs i MSB:s utredning som viktig för att inte branden skulle sprida sig till fastigheter tvärs över gatan från de hus som brann.

– Det bidrog att de var så snabbt på plats och hålla ned lågorna på Vaxblekaregränd, vi tror att det kan ha varit avgörande, säger Elisabeth Samuelsson, en av utredarna av branden.

Försvarsanställda som snabbt var på plats och hjälpte till med branden, bröt mot gällande regler.

– Det är inte riktigt enligt reglerna att vi får göra så. Nu har vi ändrat reglerna så att SOS-alarm kan koppla upp oss lättare, så vi bara är ett knapptryck bort vid liknande händelser, säger Jonny Nilsson, insatschef vid Göta ingenjörsregemente.

Förutom själva insatsen så finns det en rad andra förbättringspunkter efter den tragiska branden, bland annat att det automatiska brandlarmet var urkopplat. Det är något som räddningschefen i Eksjö hoppas ändra på.

– Vi kommer jobba vidare med den här frågan. Jag vill inte spekulera om ett automatiskt brandlarm hade förändrat utgången i det här tragiska fallet, det jag vet är att vi hade fått ett tidigare larm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista