Ryhov. Foto David Westh/Sveriges Radio.
Arkivbild, foto David Westh/Sveriges Radio.
Efter kommunalskandalen

De kräver att Kommunals styrelse ska avgå

2:06 min

Efter skandalen kring fackförbundet Kommunal kräver medlemmar vid Länssjukhuset Ryhov att hela styrelsen i Kommunals förbund avgår.

– Man kände sig så fruktansvärt sviken, efter allt som har hänt inom kommunal och vi ville påverka så att det ska bli bättre, säger Eva-Marie Nilsson, som just avslutat sitt nattpass som undersköterska på länssjukhuset Ryhov. Hon är en av många som är frustrerad över det som hänt inom Kommunal.

Eva-Marie Nilsson och hennes arbetskamrater bestämde sig för att skriva protestlista och samla in namnunderskrifter från andra Kommunalmedlemmar bland kollegorna på länssjukhuset Ryhov. Deras budskap är tydligt.

– Vi kräver att hela kommunals styrelse centralt avgår, säger Eva-Marie Nilsson.

Det var efter Afonbladets granskning av Kommunals mångmiljonförlust i krog- och konferensverksamhet, och ytterligare en rad av skandaler avslöjades. Härvan växte och Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelade sin avgång som kommer ske i maj.

– Vi är mycket besvikna, säger Eva-Marie Nilsson.

Skandalerna har lett till en massflykt från Kommunal och så många som 14000 medlemmar har gått ur Kommunal.

Marita Molin är lokalkontorschef på Kommunal, avdelning Sydväst. Hon förstår personalens frustration men håller inte med om att styrelse bör avgå nu, när lönerna förhandlas fram.

– Om vi skulle avsätta styrelsen nu så skulle det inte vara till vår fördel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista