Högstadieungdomar
Högstadieungdomar Jennifer Lihavainen, Love Bentving och Hanna Lenffer. Foto: Emma Johansson
Jönköping

Högstadietjejerna tycker till om kvinnodagen

2:17 min

I dag firas internationella kvinnodagen runt om i världen. Några av de som kanske inte så ofta gör sin röst hörd i dessa samband är skolungdomar.

Love Bentving, Jennifer Lihavainen och Hanna Lenffer är tre tjejer som går i nionde klass på högstadiet. Trots att de inte nått ut på arbetsmarknaden än så är det just arbetsfrågan som de främst symboliserar med ordet jämställdhet.

– Jag tänker mycket på jobben och att många chefspositioner domineras av män och jag tycker att vi behöver fler kvinnor på de platserna, säger en av tjejerna.

De tre tjejerna är även aningen kritiska mot skolan och hur mycket det här ämnet diskuteras i klassrummen, något som borde vara betydligt mer prioritera enligt dem.

Vi har inga djupa diskussioner i klassrummen om just jämställdhet, vi får ingen tid till det men det skulle behövas.

I nästan hela mänsklighetens historia har kvinnor varit de som stannat kvar i hemmet medan männen stått för levebrödet i form av den ekonomiska tryggheten. Men även allt lägre ner i åldrarna märks den här hierarkin mellan killar och tjejer.

– De får en högre röst i klassrummen. Om killarna börjar diskutera utan att räcka upp handen så är det inte så lätt att stoppa dem, det är mycket lättare att stoppa oss, berättar tjejerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista