Mats Green (M) riksdagsledamot från Jönköping.
Riksdagsledamoten Mats Green (M) är kritisk till förslaget om stor-regioner. Arkivbild: Anna Ekström/Sveriges Radio
Kritik mot storregioner

"Det handlar om politiker som tycker det är kul att rita kartor"

Tranåsbo: Jag tror inte på det stora
2:15 min

Jönköpings län förlorar på en storregion, det menar den moderata riksdagspolitikern Mats Green. I dag presenterar regeringens utredare sitt förslag om storregioner.

Jönköpings län kan slås ihop med Östergötland och Småland i en ny stor-region. Men det här är ett hot mot länets tre sjukhus och Jönköpings län kommer bli förlorare. Den kritiken kommer nu från moderate riksdagsledamoten Mats Green från Jönköping som vill stoppa förslaget.

– Det här handlar bara om att det finns ett antal politiker i Stockholm som tycker det är kul att sitta och rita kartor, säger Mats Green.

Sveriges karta håller på att ritas om. Dagens länsgränser rivs upp och landet ska få omkring sex regioner. Mycket talar för att Region Jönköpings län slås ihop med hela eller delar av Småland samt Östergötland, det första förslaget läggs fram av regeringens utredare i dag och sedan ska det debatteras.

Moderaterna är det parti som har flest kritiska röster mot en regionförstoring och riksdagsledamoten Mats Green från Jönköping köper inte argumenten att en större region ger bättre sjukvård, större skatteunderlag och bättre infrastruktur som förespråkarna hävdar

– Det blir ju inte mer pengar till infrastruktur. All erfarenhet visar att det blivit sämre i stor-regionerna. Sjukhus har lagts ned, jag är oroad när jag ser vad som har hänt i de nuvarande stor-regionerna, säger Mats Green.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".