Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Så här föreslås den nya storregionen se ut.
Så här föreslås den nya storregionen se ut. Foto: Karta/Cartodb
Regionen

De kan bilda ny region med Jönköping

Debatt mellan Mia Frisk (KD) och Mats Green (M) om storregioner
6:32 min

I eftermiddag kommer regeringen föreslå nya storregioner i Sverige, och enligt uppgifter från den pågående presentationen kommer Jönköping ingå i en region tillsammans med tre andra län.

De uppgifter som cirkulerade tidigare i dag om att Jönköpings län skulle ingå i en ny storregion tillsammans med Blekinge, Östergötland, Kalmar och Kronoberg stämmer tydligen inte.

De tre sistnämnda ska tillsammans med Jönköping bilda en region, som Blekinge alltså inte är med i. Istället kommer Blekinge tillhöra Skåne i en ny region. De uppgifterna kommer från flera källor som sitter med under den pågående presentationen från regeringen.

De nya regionerna:

– Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

– Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.

– Stockholm och Gotland.

– Västra Götaland, Halland och Värmland.

– Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg.

– Skåne och Blekinge.

Vad tycker du om det nya förslaget?

Bild
Bild
Fråga

Landsting/regioner

Sverige är indelat i 21 landsting/regioner och 21 län.

Länsstyrelserna lyder direkt under regeringen och har en landshövding som chef. Den övergripande uppgiften är att se till att de mål som riksdag och regering slagit fast uppnås.

Länsstyrelserna ansvarar även för exempelvis civilt försvar, räddningstjänst, livsmedelskontroll, djurskydd och miljöskydd.

Landstingen och regionerna är sekundärkommuner vars främsta uppgifter ligger inom hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik.

I befolkningsantal råder stora skillnader mellan länen, där exempelvis drygt två miljoner tillhör Stockholms län och 127 000 tillhör Jämtlands.

Källa: ne.se och scb.se

Tobias Österberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".