Så här föreslås den nya storregionen se ut.
Så här föreslås den nya storregionen se ut. Foto: Karta/Cartodb
Regionen

De kan bilda ny region med Jönköping

6:32 min

I eftermiddag kommer regeringen föreslå nya storregioner i Sverige, och enligt uppgifter från den pågående presentationen kommer Jönköping ingå i en region tillsammans med tre andra län.

Bild
Bild

De uppgifter som cirkulerade tidigare i dag om att Jönköpings län skulle ingå i en ny storregion tillsammans med Blekinge, Östergötland, Kalmar och Kronoberg stämmer tydligen inte.

De tre sistnämnda ska tillsammans med Jönköping bilda en region, som Blekinge alltså inte är med i. Istället kommer Blekinge tillhöra Skåne i en ny region. De uppgifterna kommer från flera källor som sitter med under den pågående presentationen från regeringen.

De nya regionerna:

– Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

– Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.

– Stockholm och Gotland.

– Västra Götaland, Halland och Värmland.

– Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg.

– Skåne och Blekinge.

Vad tycker du om det nya förslaget?

Fråga

Landsting/regioner

Sverige är indelat i 21 landsting/regioner och 21 län.

Länsstyrelserna lyder direkt under regeringen och har en landshövding som chef. Den övergripande uppgiften är att se till att de mål som riksdag och regering slagit fast uppnås.

Länsstyrelserna ansvarar även för exempelvis civilt försvar, räddningstjänst, livsmedelskontroll, djurskydd och miljöskydd.

Landstingen och regionerna är sekundärkommuner vars främsta uppgifter ligger inom hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik.

I befolkningsantal råder stora skillnader mellan länen, där exempelvis drygt två miljoner tillhör Stockholms län och 127 000 tillhör Jämtlands.

Källa: ne.se och scb.se

Tobias Österberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista