Per-Olof Abrahamsson framför elstängslet runt sin gård.
1 av 2
Det gick åt mycket arbete att sätta upp elstängslet, berättar Per-Olof. Men nu håller sig vildsvinen utanför. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Vildsvinsbök på Gimmarps gård i Värnamo kommun.
2 av 2
Så här såg det ut i höstas hos Per-Olof när han fick nog och satte upp elstängslet. Foto: Sveriges Radio/Sveriges Radio
Jönköpings län

Kraftig minskning av vildsvin

2:17 min

Just nu är vildsvinsstammen i balans, menar Jägareförbundet. Men påståendet väcker irritation bland de som fortfarande får sin mark förstörd.

Svenska Jägareförbundet säger att vildsvinsstammen nu är i balans eftersom grisarna minskat kraftigt i antal. Men att mena att stammen skulle vara under kontroll väcker ilska bland de som drabbats av djuren, bland annat Per-Olof Abrahamsson som är skogsbrukare utanför Bor i Värnamo kommun. I höstas hade han så förstörd trädgård att han var tvungen att ta till en sista utväg.

– Jag har satt upp elstängsel runt hela tomten med ganska kraftigt elaggregat för att slippa böket av vildsvinen som pågick oavbrutet, säger Per-Olof Abrahamsson.

Har ni märkt häromkring om det har blivit fler eller färre grisar?

– Det har ökat hela tiden, kan man säga. Det märker man på allt bök i trakterna.

Så att de minskar i antal här i trakterna, det skulle inte du säga?

– Det tror jag inte på, absolut inte.

Tvärtemot vad Per-Olof Abrahamsson upplever om att vildsvinen blir fler så menar nu Svenska Jägareförbundet och LRF i länet att så är inte fallet, i alla fall inte om man tittar i stort över länet.

Vildsvinsstammen är nu i balans, menar de. Färre grisar sköts förra året, vilket tyder på att det finns färre, och skadorna har minskat, berättar Gunnar Lindblad som är ordförande för Jägareförbundet i länet.

– Vi menar att vi har fått bukt med de värsta problemen med grisarna, vi har jagat mer och vi har lärt oss att jaga framförallt. Men lokalt finns bekymmer, det är inget snack om det, men där måste vi hjälpas åt och vi gör ju inte det om vi inte pratar med varandra, säger han.

Tror du att det provocerar att Svenska Jägareförbundet och LRF tillsammans säger att vildsvinsstammen är i balans?

– Då får man ju samarbeta runt problemen, det hjälper ju inte att knyta näven i fickan och inte säga eller göra något.

Men vildsvinen är ett djur som snabbt reproducerar sig. Förra året minskade de alltså kraftigt, enligt Jägareförbundet. Men senast 2012 var det en rejäl topp i länet.

Så påståendet att vildsvinsstammen just nu i alla fall är i balans gör inte att Per-Olof Abrahamsson vill plocka ner sitt elstängsel som ändå begränsar en del på gården.

– Det bästa är ju att slippa det absolut, men nu får vi leva med det. Jag har bara på det på nätterna, så dagtid är det ju ingen fara om någon skulle gå emot det, men annars är det ju obehagligt om någon skulle komma och få ström i sig, säger han.

Kommentera: Har du märkt att vildsvinen har blivit färre?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista