Montage södra Tidstrand
Mats Tidstrand, inbäddad, tar förmodligen en plats i J-Södras styrelse. Foto: Patrik Bromander/Pressbild

Hallpressens vd om nomineringen till Södras styrelse

3:41 min

I måndags nominerades Hallpressens vd Mats Tidstrand till ny ledamot i J-Södras styrelse. Frågor har nu höjts kring att vd:n för flera kritiskt granskande tidningar nu sitter i en styrelse som ska granskas.

I måndags skrevs historia då Pernilla Ljungbergh nominerades till en plats i J-Södras styrelse, vilket gör att hon i så fall blir den första kvinnan i klubbens styrelse någonsin. Men samtidigt nominerades även Mats Tidstrand som tillträdde som ny vd för mediehuset Hallpressen för ett tag sedan.

Flera kritiska röster – bland annat från den förre styrelseledamoten Lars-Åke Lagrell - har höjts kring att vd:n för ett mediebolag som äger flera tidningar som tidigare granskat just J-Södra och dess styrelse, nu ska ta plats i klubbens styrelse.

Men Mats Tidstrand försäkrar att det inte kommer vara någon intressekonflikt och att han skiljer på rollen som vd för Hallpressen från rollen som ledamot i J-Södras styrelse.

– Min roll som vd har ingen påverkan på det redaktionella innehållet. Jag varken ska eller vill ha det i min beskrivning av arbetsuppgifter, utan det sköts helt och hållet av redaktionen och den ansvarige utgivaren.

Att vara vd för länets största medieföretag som Hallpressen är, och som också är satta att granska den förening som du ska sitta i styrelsen för, ser du inga problem med det?

– Jag förstår att frågeställningen kan dyka upp men så som ansvarsområdena och rollerna är fördelade så ser jag inte att det ska kunna vara ett problem.

Är journalisterna på Hallpressen helt fria att skriva kritiska artiklar om J-Södra i framtiden?

– Absolut, de ska fortsätta göra sitt jobb på det förträffliga sätt som de gjort tidigare och det ska de göra framåt också.

Under tidigare säsonger har det läckt dokument från J-Södras styrelse till webbtidningen Jnytt, som ägs av just Hallpressen. Dokumenten har i sin tur visat på en stor spricka i styrelserummet, vilket har skapat irritation bland flera medlemmar i styrelsen på grund av läckan som funnits.

På frågan om de här läckorna från J-Södras styrelse till Jnytt kommer upphöra nu när tidningens högste chef sitter med i samma styrelse så svarar Mats Tidstrand så här:

– Det enda jag kan säga är att det inte kommer komma några läckor från mig, sen kan jag inte svara för andra deltagare i styrelsen.

Vad tycker du om att vd:n för ett mediehus som ska granska idrottsföreningar nu tar plats i J-Södras styrelse? Påverkas trovärdigheten på något sätt? Kommentera!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista