En ensam kvinna i mörkret syns tillsammans med två nattvandrare som står i förgrunden.
Bland annat ska medborgargardet nattvandra. Foto: Gorm Kallestad/TT
Tranås

Toni polisanmälde medborgargardet

Tony Lappalainen: Allt kändes suspekt
1:21 min

Det nystartade medborgargardet i Tranås kan stoppas innan det ens startat.

Tidigare i veckan skapades en facebook-grupp som heter Tranås medborgargarde vars syfte, enligt deras beskrivning, är att öka tryggheten på orten och även bland annat nattvandra.

Kraven att vara med är att man skulle vara svensk medborgare, över 18 år och ostraffad. Nu har Toni Lappalainen, som bor i Tranås polisanmält gruppen.

– Allt kändes bara suspekt, så jag tar hellre det säkra före det osäkra och gör en polisanmälan, säger han till P4 Jönköping.

Vad var det med facebook-sidan som gjorde att du reagerade?

– För det första var det benämningen medborgargarde. Det står ju för något speciellt i de här tiderna när vi sett andra medborgargarde i större städer där man är ute efter att misshandla ensamkommande flyktingbarn. Sedan fanns det ingen person som ville ta ansvar för den här gruppen. Det fanns helt enkelt en massa frågetecken som man behöver få svar på.

Men på deras facebook-sida står det att man ska samverka för ett tryggare Tranås genom bland annat nattvandring, låter inte det bra?

– Jo absolut, men jag tror inte att man går ut med sina verkliga motiv.

Även polisen har sökt företrädare för gruppen då de vill ha en dialog med dem, men ingen bakom gruppen har trätt fram än så länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".