Hälsa

Surdegens nytta överskattad

1:13 min

Surdeg har hyllats som ett nyttigare alternativ än färskt bröd, men dietisten Anna Hamilton hjälper oss att reda ut hur det egentligen är.

Anna Hamilton är legitimerad dietist och hon får ofta frågan om surdeg är jättenyttigt. Men det är inte självklart för henne att svara ja.

– Om det är en vetelimpa med surdeg så spelar det ingen roll att det är surdeg. Då är man mer ute efter den syrliga smaken än att det ska vara nyttigare, säger hon.

Hon förklarar att det i fullkornsprodukter finns nyttiga vitaminer och mineraler, men att ett ämne förhindrar kroppen att ta upp de här nyttiga vitaminerna.

Men tack vare surdegen sjunker PH-värdet och då aktiveras ett annat ämne som förstör det ämne som håller fast i vitminerna och mineralerna och kroppen kan då ta upp de nyttiga ämnena.

– Därför blir ett bröd med fullkorn nyttigare om det även har surdeg i sig. Men surdeg gör alltså inte ett bröd med vetemjöl nyttigare, säger Anna Hamilton.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.