Foton ur polisens förundersökning.
Bilder från polisens förundersökning. Foto: Polisen
Gnosjö

Straffet för grovt våld mot 86-åring

Den 27-åring som misshandlade en 86-årig man grovt döms till fängelse.

I domen skriver Jönköpings tingsrätt att brottet bör bedömas som grovt eftersom mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Det var i början av februari som den 86-åriga mannen misshandlades så allvarligt att han fick opereras akut flera gånger. Bland annat ska en av mannens lungor ha punkterats och han ska ha fått omfattande frakturer i ansiktet.

Det var när den 27-åriga mannen trängde sig in i 86-åringens bil en natt och krävde att bli körd till Gislaved som allt började. Den äldre mannen körde istället den yngre mannen till järnvägsstationen och försökte där få honom att kliva ur bilen.

Då blev den unga mannen så rasande att han misshandlade den andra mannen grovt. Enligt vittnen ska han ha satt sig på honom och sedan försvunnit från platsen medan han låg blödande kvar på marken. Händelsen har väckt stor ilska bland Gnosjöbor.

Den misshandlade mannen fick hjälp av två unga män som såg vad som hänt och hjälpte mannen tills ambulans kom till platsen. De har kallats för hjältar av mannens anhöriga.

27-åringen stoppades av ett ungdomsgäng när han försökte fly från platsen. Han har erkänt att han slagit 86-åringen och tingsrätten konstaterar i domen att det åtminstone handlar om 10 slag och att huvuddelen av våldet har utövats när 86-åringen legat försvarslös på marken.

Det går ännu inte att se vilka konsekvenser våldet kan få för den äldre mannens liv, enligt tingsrätten. De tar också hänsyn till hans höga ålder och att våldet var oprovocerat. 27-åringen döms också för narkotikabrott och han hade narkotika på sig när han greps och visade positivt vid tester.

Han döms alltså till två och ett halvt års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista