Cecilia Lind som är personalansvarig på Skanska ler in i kameran på fotot där hon står framför ett hus som byggs.
Cecilia Lind, personalansvarig på Skanska. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Jönköping

Vätterhem ska ge hyresgäster jobb

1:58 min

Vätterhem och Skanska som bygger på Strandängen vill tillsammans hjälpa arbetslösa hyresgäster.

– Långtidsarbetslös, intresserad av bygg och bor hos oss? Här är möjligheten att få tre månaders handledd praktik, få ett cv och en bra start in i arbetslivet, lockar Raymond Paska som är marknadschef på det kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping.

Det så kallade Ormhuset är redan färdigbyggt och delvis inflyttat och när Vätterhem snart drar igång andra etappen av bostadsbyggena på det gamla sjukhusområdet Strandängen kommer alltså Skanskas egna byggarbetare att få sällskap.

Det handlar om de av Vätterhems hyresgäster som nappar på erbjudandet om handledd byggpraktik. De hyresgäster som får chansen att söka de sammanlagt 20 praktikplatserna under tre månader ska ha fyllt 26 år, ha varit arbetslösa minst ett halvår och vara hyresgäster hos Vätterhem.

Att Skanska skulle ställa upp med praktikplatserna och handledningen var ett krav när bolaget vann anbudsupphandlingen om de 130 lägenheterna.

– Det känns bra för oss som stor arbetsgivare att kunna erbjuda en möjlighet för dem som står utanför arbetsmarknaden. Och det har inte varit några problem att få våra byggjobbare att ställa upp som handledare, tvärtom, säger Cecilia Lindh som är personalansvarig på Skanska.

Vad tror du om den här satsningen? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista