En äldre kvinna sitter med händerna i kors över magen.
Genrebild på en äldre kvinna. Foto: Johanna Norin/TT
Jönköpings län

Birgit om mötet med bedragaren

1:53 min

Flera äldre blivit utsatta för stöldförsök av en man i overall som påstår sig komma från hyresvärden och vill kontrollera elen.

Hittills har två äldre kvinnor anmält att de blivit lurade av mannen som kommit över deras kontokort, men fler kan vara drabbade. En av de utsatta är Birgit Lundin i Smålandsstenar. I förrgår knackade en man i overall på som såg ut att komma från hyresvärden, berättar Birgit.

– Han sa att han skulle justera mitt elektriska och gick in och gjorde det. Du lurar mig, sa jag. Men han berättade var han kom ifrån och visade en bricka.

Så du trodde på honom?

– Ja, visst. Sen sa han att han skulle ha pengar. Ska du ha pengar av mig också?, sa jag då.

Mannen i overall ville ha pengar för att laga två av eluttagen som han sa var trasiga. Men han kunde inte ta kontanter, sa han, och krävde att få Birgits kort- och körkortsnummer. Sen fick hon också skriva en namnunderskrift. Birgit fick hjälp sen att spärra sitt kort när mannen hade gått, men hon vet inte än om mannen han ta några pengar.

Birgit i Smålandsstenar är inte den enda som blivit utsatt de senaste dagarna av mannen i overall. I Broaryd blev en kvinna igår lurad av en man på precis samma sätt, enligt en polisanmälan.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping har mannen lurat en kvinna i Bredaryd på pengar också genom att påstå att han ska kolla eluttagen. Så utredningen ser ut att växa.

– Det kan vara så att någon inte har anmält och om det är så vill vi ha in så mycket uppgifter som möjligt. Båda de här kvinnorna har lämnat samstämmiga signalement, så det är ingen tvekan om att det är samma man. Men vi har inga spår efter honom och därför efterlyser vi vittnen, säger Lasse Johansson, polisens presstalesperson.

Mannen i overall beskrivs som ganska lång och kraftig, bär på en bag och pratar svenska. I vissa fall verkar han också känna till lokalhistoria. Men i Bredaryds-fallet är det oklart om det är samma man.

Birgit Lundin berättar att hon blivit mer rädd efter det här.

– Det är hemskt och när flickorna kommer från kommunen så får också de låsa efter sig, säger hon.

Du är lite orolig nu?

– Ja, visst. Vi är så arga allihopa, det är fruktansvärt när de gör så här.

Om du har uppgifter vill polisen ha tips på 114 14.

Kommentera: Har du blivit utsatt för liknande bedrägerier?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista