Bo Liljekvist som är busschaufför sitter på en av de bussäten som skyms av tv-skärmen.
Busschauffören Bo Liljekvist visar hur skymda passagerare bakom tv-skärmarna är. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Jönköping

Chaufförer: Skärmarna är en säkerhetsrisk

2:00 min

Nu reagerar även busschaufförer på reklamskärmarna på stadsbussarna.

Det är inte bara passagerare som klagar över de nya rörliga skärmarna med reklam på Länstrafikens stadsbussar i Jönköping. Nu reagerar också busschaufförer som ser skärmarna som en säkerhetsrisk.

– Vi märkte ju när skärmarna monterats att de placerades så att 10-12 passagerare försvann ur sikten från vår backspegel. Det är ju varken bra för servicen eller säkerheten, säger Bo Liljekvist som är fackombud för Kommunal på bussbolaget Keolis.

Fackombudet Bo Liljekvist och många av hans chaufförskollegor på Keolis är rejält irriterade över tv-skärmarna med reklam i Länstrafikens stadsbussar i Jönköping.

Trots att facket kontaktades om skärmarnas placering innan de monterades hamnade skärmarna, och framför allt den bakre TV-skärmen, så illa till att den skymmer den vänstra stolsraden bakom bussarnas mitt ingång. Det gäller i stort sett i samtliga bussar.

– Passagerare kan sitta och svimma eller de kanske gör bus utan att vi kan se vad som händer. Dessutom lyser skärmarna så starkt att det är svårt att undvika reflexer i vindrutan, säger Bo Liljekvist.

Enligt Bo Liljekvist väckte skärmarnas placering chaufförernas irritation redan när de började installeras hösten 2015. Kritik ska ha framförts till Länstrafiken, men det är först nu när också resenärer klagar som han väljer att framföra kritiken offentligt.

– Det här får vi ju försöka att titta på och åtgärda så att det blir bra. Det är ju viktigt för förarna, säger Anne Mårtensson som är marknadschef på Länstrafiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista