Göran Melin ställföreträdande räddningschef i Jönköping. Foto: Tommy Alexandersson / Sverigesradio
1 av 2
Göran Melin, ansvarig för samverkan i länet. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Foto: Leif Ygbrant
2 av 2
Samarbetet mellan räddningstjänsterna i länet kan bli bättre efter branden i gamla stan i Eksjö i somras. Foto: Leif Ygbrant.

Samarbete kan förstärkas efter Eksjöbranden

1:47 min

Efter branden i gamla stan i Eksjö i somras kan samarbetet mellan räddningstjänsterna i länet förstärkas.

När larmet om branden i gamla stan i Eksjö kom i somras låg räddningstjänstens inre befäl på larmcentralen i Jönköping och sov och väcktes först inte. Eksjö har hittills inte velat vara med och betala för samarbetet fullt ut.

– Av ekonomiska och resursmässiga skäl har vi valt att avvakta, men inte säga nej, säger Mikael Carlsson som är räddningschef i Eksjö.

När deltidsbrandmännen i Hjältevad och Eksjö först kom till branden då låg inre befäl alltså och sov. Eksjö och fyra andra kommuner i länet är inte med i samarbetet om gemensamma ledningsfunktioner fullt ut. Och det innebär att inre befäl inte kopplas in vid alla larm.

Just för deltidsbrandmän, som ju kommer hemifrån, så är det ett särskilt bra stöd att inre befälet koordinerar insatsen, säger Göran Melin som är ansvarig för samverkan på räddningstjänsterna i länet:

– Framförallt är det våra deltidsstyrkeledare som upplever ett gott stöd från det att de larmas till dess att de kommer fram till platsen. Vi kan gå in och se bilder på husen vi är på väg till, vi kan ta fram insatsplaner och själva mentalt förbereda vad det är som behövs. Vi kan undersöka vilka platser man kan hämta vatten på och hur vägarna dit ser ut och så vidare. Ett jätteviktigt stöd för framförallt deltidare.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har konstaterat i sin utredning av branden att ett utökat samarbete med ett inre befäl som kopplats in tidigare hade kunnat göra skillnad vid branden i Eksjö i somras. Det skedde flera fel i utalarmeringen, något som skulle kunnat ha undvikits om ett inre befäl hade varit i tjänst från början.

– Ett inre befäl hade kunnat hitta och hjälpa till att rätta till vissa av de felen i ett tidigare läge än vad som skedde, säger Göran Melin.

Inre befälet kopplades in 15 minuter efter att larmet dragits, visar en rapport från räddningstjänsten. Men hade Eksjö varit med i samarbetet fullt ut så hade befälet kopplats in tidigare.

Nu planerar dock Eksjö att gå med i samarbetet fullt ut.

– Om det blir under första eller andra halvan av året vågar jag inte säga, men vi håller på och tittar på frågan, säger Mikael Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista