Håkan Boberg. Foto: Karin Casslén/Sveriges Radio.
Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo, slipper helst den så kallade ordningspatrullen. Arkivbild, foto: Karin Casslén/Sveriges Radio.

Anonym "gatupatrull" skapar oro i Värnamo

Något som liknar ett medborgargarde med främlingsfientliga förtecken har startats i Värnamo.

En grupp som kallar sig Värnamo ordningspatrull skriver på Facebook att de vill göra Värnamo tryggare så att tjejer kan gå hem själva och föräldrar vågar skicka sina barn till simhallen. Som profilbild har den en ensamkommande flyktingpojke. Det här skriver Värnamo Nyheter. Men Polisen är intresserad av gruppens hjälp.

– Det finns inget behov av deras självpåtagna verksamhet. Vi vet inte vilka det är som ligger bakom det, men vi är bekymrade över att det finns människor som målar upp en bild av brottslighet som inte finns i vårt område, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef till tidningen.

En Värnamobo som tidningen pratat med uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är skrämmande med den här gatupatrullen, det är nog bara en tidsfråga innan någon som de tycker ser utländsk ut kommer att bli misshandlad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".