Bibikhal Uzbek i sin säng på asylboendet i Lundsbrunn.
1 av 5
Bibikhal Uzbek i sin säng på asylboendet i Lundsbrunn. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Hela familjen Uzbek i det nya landet. I Afghanistan var de bönder.
2 av 5
Hela familjen Uzbek i det nya landet. I Afghanistan var de bönder. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Biibikhal i flyktinglägret Opatovac i Kroatien den 27 oktober.
3 av 5
Biibikhal i flyktinglägret Opatovac i Kroatien den 27 oktober. En bild som publicerades över hela världen. Foto: Marjan Vucetic /AP
Biibikhal i flyktinglägret Opatovac i Kroatien den 27 oktober. En bild som publicerades över hela världen.
4 av 5
Biibikhal i flyktinglägret Opatovac i Kroatien den 27 oktober. En bild som publicerades över hela världen. Foto: Marjan Vucetic
Ziba och Mohammadullah Uzbek.
5 av 5
Ziba och Mohammadullah Uzbek. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Bibikhal, 105, är världens äldsta flykting

4:33 min

I höstas publicerade tidningar över hela världen bilder från ett läger i Kroatien. De visade världens äldsta flykting. Nu har hon kommit fram till vårt grannlän.

Vi hittar henne sittandes i skräddarställning sin säng på den före detta kurorten i Lundsbrunn. Hon är blind, men i samma ögonblick som jag kommer in i rummet sticker hon långsamt fram en varm och mjuk hand.

Bibikhal Uzbek vill "nävahälsa", som man säger i hennes nya hemtrakt.

– Det är jättebra. Vi är här nu. Det är skönt, säger 105-åringen. Vi kan sova här utan att vara rädda.

Familjen Uzbek består av, förutom Bibikhal, hennes son Mahammadullah och hans fru Ziba. De har också tre barn, Mohammad, 20, Jasamin, 12, och Parisa, 8.

Alla sex har samlats i rummet när jag kommer och jag berättar att jag sökt upp dem efter att ha läst om Bibikhals otroliga resa i Skaratidningen, SklT.

I juli förra året tvingades de att lämna provinsen Kunduz i nordöstra Afghanistan. Såväl talibaner som IS och andra grupper stred i området och familjen levde med ständig oro. Det tog sju månader att ta sig till Lundsbrunn.

Men hur var det att göra den här långa resan vid din ålder?

– Jag kan inte berätta så mycket eftersom jag inte ser någonting. Det jag kan säga är att jag ramlade några gånger och slog i huvudet. Det gjorde ont. Det var mest synd om dom andra som fick bära mig, det var värst för dom, säger Bibikhal Uzbek

Sonen Mohammadullah och sonsonen Mohammad turades om att bära den gamla kvinnan hela vägen, berättar de. Vägen till Europa gick genom Iran till Turkiet med hjälp av människosmugglare. De fick passera över berg och genom ibland farliga områden.

– Ett kritiskt tillfälle var passagen från Afghanistan till Iran. Det var ett stort öppet område med poliser överallt där risken var stor att vi skulle bli skjutna, vi fick ta oss fram försiktigt, säger Mohammad.

– Svårt var det också med båtresan mellan Turkiet och Grekland. Det var mycket folk i en liten plastbåt. Vi gjorde en chansning, fortsätter han.

I oktober fotograferades familjen av en AP-fotograf i flyktinglägret Opatovac i Kroatien. Bibikhal blev en världsnyhet som världens äldsta flykting och familjen nickar igenkännande när jag visar bilderna därifrån.

– Jo, jag vet att jag nog är den äldsta flyktingen i världen. Det fanns ingen kvar därhemma som kunde ta hand om mig, det var därför dom tog med mig, säger Bibikhal.

Och hon ser väldigt fridfull ut när jag lämnar henne och familjens lilla rum där på asylboendet i Lundsbrunn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista