Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Busch Thor (KD) i Jönköping avvisar intern kritik

1:51 min

I helgen besökte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor Jönköpings län, partidistriktet som hon anser är ett av de viktigaste.

I helgen har Kristdemokraterna i länet haft årsmöte. På besök fanns partiledaren Ebba Busch Thor, som fått kritik från starka företrädare för partiet i Jönköpings län för att föra Kristdemokraterna för långt åt höger. Hon menar nu att partiet inte är ett tydligt högerparti, men ändå är mer åt det hållet.

– Ska man trycka in oss på en vänster-högerskala så är vi mer åt höger än åt vänster, det är ingen nyhet, säger Busch Thor.

I januari i år skrev tre ledande Kristdemokrater en debattartikel i tidningen Dagen och ifrågasatte den högersväng som partiet tagit under Ebba Busch Thors ledning. Bland dem fanns Simon Rundqvist, gruppledare för Kristdemokraterna i Jönköping, som sedan också fick medhåll av länsordföranden Camilla Rinaldo Miller.

De uttryckte bland annat oro över den mer restriktiva hållning som Kristdemokraterna tagit i invandringsfrågan. Men Ebba Busch Thor håller inte med om kritiken.

– Jag har inte uppfattat att det var någon kritik i den debattartikeln, utan att jag fått bra medhåll inför den strategin som vi tar inför valet 2018.

Känner du att du har starkt stöd här?

– Ja, det gör jag. Jag vet att jag har ett starkt stöd i Jönköping. Jönköping är och förblir ett viktigt distrikt för Kristdemokraterna. Jag delar inte riktigt den bilden du målar upp, utan jag uppfattar att vi har en ganska livlig och viktig diskussion, säger Ebba Busch Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista