Hundar på kennel.
Grannen har fått nog av kenneln. Men ingen vill köpa huset. Obs! Hundarna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Foto: Richard Lewis/TT.

Efter år av skäll - kennelgranne funderar på att flytta

1:46 min

I flera år har en granne till en kennelverksamhet i länet stört sig på skällande hundar.

Flera gånger har han vänt sig till myndigheterna för att få kenneln stoppad, men ägaren till hundarna har hela tiden fått klartecken att fortsätta med sin verksamhet. Samtidigt har det gått så lågt att grannen nu säger att han överväger att lämna byn.

– Man har ingen fristad. Man tar med sig det till jobbet, det går ut över familjen. Det är bara så.
– Vi har pratat med polisen, länsstyrelsen och kommunen. Alla säger nej och lägger ner, så vi har ingen möjlighet att göra någonting. Jag kan inte sälja min gård för att flytta härifrån, det går inte för det är ingen som vill köpa. Hundarna skäller för mycket, det går inte bo här, berättar grannen till kenneln.

Han har spelat in filmsekvenser vid olika tidpunkter på dygnet. De visar hur det låter när hundarna på kennelverksamheten i länet skäller. Men kennelägaren anser inte att han gör något fel, utan menar att han håller hundarna instängda under natten och följer de regler och lagar som finns.

Grannarna till verksamheten upplever dock att problemet är så stort att de vänt sig till både kommunen och polisen, men än så länge har ingen anmärkt på kennelägarens verksamhet.

Visserligen finns det i lagen om tillsyn över hundar och katter reglerat hur mycket hundar får störa, men var den gränsen går är svårt att säga.

– Det beror på vilken tid på dygnet, hur mycket den som störs är hemma och givetvis hur mycket hundarna skäller, säger polisen Åke Linnér.
– Det finns ingen gräns som säger att om hunden har skällt i två timmar eller skällt i tolv timmar... Det ska bedömas hur mycket det påverkar den som störs, om det påverkar hela livssituationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista