Jesper Fast New York Ranger
Jesper Fast. Foto: Toni Galic/Sveriges Radio

Från Nässjö till New York – Jesper Fast om livet som hockeyproffs

6:28 min

Jesper Fast har gått från lilla Nässjö i Småland till New York i USA. Nu lever han livet som ishockeyproffs i en av världens mest anrika föreningar.

Klockan närmar sig 16:00 lokal tid i New York. Stadens kändaste ishockeyklubb, New York Rangers, är mitt inne i slutspurten av grundserien och en plats i det åtråvärda Stanley Cup-slutspelet står för dörren. Men just denna söndagskväll gick inget som planerat i hemmamötet med Pittsburgh Penguins och Rangers lämnade matchen med en 5-3-förlust. En av spelarna på Madison Square Gardens is kommer från Nässjö och heter Jesper Fast.

– Det gick fram och tillbaka. Det kändes som att vi fick jaga hela tiden och vi kvitterade tre gånger. De drog längsta strået och vi hade inte riktigt studsarna med oss, säger Jesper Fast när reportern Toni Galic träffar Nässjösonen på plats i New York för P4 Jönköpings räkning.

I år har Jesper Fast spelat i stort sett alla matcher förutom ett fåtal då han var skadad. På de 66 matcherna som han trots allt har spelat har han mäktat med tio mål och 15 assist vilket gör att han ligger på totalt elfte plats i den interna poängligan.

– Det har flutit på ganska bra och jag har fått stort förtroende. Vi har haft en del skador som gjort att jag fått mer speltid, sen får jag spela med bra spelare och det hjälper. Jag får vara med i lite mer avgörande situationer och det är alltid kul.

För nu snart tre år sedan gick flyttlasset från Jönköping till metropolen New York. Att byta Sveriges tionde största stad mot en av världens största städer har varit en stor omställning för Jesper. Utbudet av restauranger är enormt, shoppingmöjligheterna är stora och sevärdheterna är många.

Det är klart att det är stor skillnad, det är fullt ös på gatorna hela tiden och det tar lite tid att vänja sig. Men jag är ingen storstadsmänniska egentligen utan jag gillar lilla Nässjö och Jönköping så det passar mig nog bättre, inte för att jag klagar på New York.

Men trots att det finns enorma möjligheter i New York så är det inget som Jesper Fast prioriterar i livet, utan fokus ligger endast på ishockeyn och prestationerna på ishockeyplanen.

– Det är klart att det är häftigt att bo i New York men jag är inte riktigt här för att se alla sevärdheter. Man har heller inte så jättemycket fritid. Har man någon ledig dag så är det klart att man går ut lite och äter gott men annars så är det mycket fokus på hockeyn och se till att man vilar kroppen, berättar Jesper Fast.

NHL är i dag världens bästa ishockeyliga och en mångmiljonindustri. Jesper Fast är bara en spelare i det stora maskineriet, och trots att världens bästa ishockey spelas där så finns det en del faktorer som han saknar med HV71 och SHL.

– Här har vi ingen riktig klack utan folket är med och tjoar. I HV är det lite mer ramsor och tryck och försök att få igång publiken, så det är lite olika situationer. Men samtidigt så saknar man HV71 och North Bank supporters, det var häftigt att komma in där också.

Lyssna på hela intervjun med Jesper Fast i spelaren i toppen av den här sidan. Där berättar han om anpassningen till NHL och den stora skillnaden mellan de båda ligorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista