Läkare. Foto: Karin Markhede / TT / Scanpix.
Temabild. Foto: Karin Markhede / TT / Scanpix.

Flera läkare kritiseras efter att pojke blev blind

1:10 min

En tonårig pojke från länet blev blind efter att ha fått fel diagnos. Nu kritiseras tre läkare av Inspektionen för vård och omsorg.

Det var på sommaren för snart två år sedan som den då 15-årige pojkens ena öga svullnade upp. Han fick ont och dubbelseende, och åkte till länssjukhuset Ryhov. Han fick ögondroppar och skickades hem och fick en ny tid några dagar senare då han fick träffa samma läkare.

Svullnaden hade gått ner lite, men läkaren blev osäker och konsulterade en annan läkare. Pojken lades in men läkaren misstänkte ingen infektion utan ordinerade andra behandlingar.

Han skickades hem, sökte sedan vård flera gånger samma vecka och träffade olika läkare innan man till slut satte in rätt behandling mot en svår infektion i ögat. Men då var det för sent, och pojken hade förlorat synen på ögat.

Pojkens föräldrar gjorde en anmälan, och nu kritiseras alltså tre av de läkare som pojken behandlades av. De har inte följt sina skyldigheter och har inte arbetat enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Också vården gjorde en egen anmälan, och har efter det som hänt ändrat rutinerna för att undvika att det inträffar liknande händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista