Pengar. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Temabild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kritik mot bankernas kontanthantering

2:35 min

Tre av fyra banker har slutat hantera kontanter. Nu går riksdagsledamoten Peter Persson (S) ut och riktar skarp kritik mot bankerna.

2011 hanterade nästan nio av tio banker i Sverige fortfarande kontanter, men de senaste fem åren har det skett en drastisk minskning. I dag är det närmare en av fyra banker som har kontanthantering. Detta drabbar många människor på ett negativt sätt menar riksdagsledamoten Peter Persson (S).

– Jag tycker det är orimligt att människor som bor i glesbygd eller som har problem med den nya tekniken inte ska få ta del av den servicen, säger han.

– Det minskar förutsättningarna för det småskaliga näringslivet, föreningsliv och för enskilda människor.

Samtidigt som samhället digitaliseras och behovet av kontanter minskar så finns det fortfarande en stor grupp som inte riktigt kommit in helt och hållet i det digitala samhället och har lärt sig hantera den nya teknologin.

– Man måste ta hänsyn till att det finns en stor grupp människor som inte är där ännu och då tycker jag att den servicen som banker ska tillhandahålla faktiskt ska finnas kvar. Och om vi går mot ett kontantfritt samhälle så är det konstigt att Riksbanken tar fram nya sedlar, säger Peter Persson, som även menar att det är bankernas ansvar att hantera kontanter.

Vi ska komma ihåg att det inte var för så länge sen som vi människor, skattebetalare och staten räddade alla banker efter deras fantasifulla affärer och spekulationer i ekonomin.

Vad tycker du om att bankerna i allt större utsträckning slutat hantera kontanter? Är det bättre eller sämre? Kommentera!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista