Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Temabild. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Allt fler vuxna barn slår sina föräldrar

4:49 min

Våldet mot kvinnor fortsätter allt högre upp i åldrarna och det förekommer inte bara bland yngre par.

Det är Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet som slagit fast det här i en ny forsknings- och kunskapsöversikt som ska presenteras i dag.

Många lever i föreställningen att våldet slutar när personerna blir äldre, men enligt Anna Alm Mårtensson som är samordnare för våldsutsatta i Jönköpings kommun så stämmer inte den bilden av äldre personer.

– Våra föreställningar kring äldre är ett par som går hand i hand och har haft ett långt liv tillsammans. Den bilden kan ibland göra att man inte får syn på andra saker i den relationen, säger hon och menar att alla instanser i samhället skulle kunna göra mer för att lyfta just den här frågan.

Men det är inte bara i parrelationer som våldet borde uppmärksammas, utan det finns även en stor problematik med barn som slår sina föräldrar, och där är mörkertalet stort enligt Anna Alm Mårtensson.

– Det är viktigt att lyfta att det är många äldre som blir våldsutsatta av sina vuxna barn. Vi har jättemånga ärenden hos oss där barn ringer och berättar om en bror eller syster som använder våld mot sin mamma eller pappa. Kanske säljer allt guld eller tar alla pengar.

– Det handlar ofta om barn med psykisk ohälsa eller missbruksproblematik. Det är inte så lätt för den vuxne föräldern att säga nej till sitt barn så det är en ganska komplicerad fråga.

Är det något som ökat de senaste åren?

– Det har ökat jättemycket men jag tycker att man blottlägger det mörkertal som alltid funnits, och att fler i dag får hjälp vilket också är det viktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista