Hanna Larsson
Hanna Larsson. Foto: Jozo Glavas
Träning & Hälsa

Hanna Larsson har följt gympans historia

10 min

För 27 år sedan började Hanna Larsson som gyminstruktör. Och under tiden som hon varit aktiv har träningen förändrats enormt.

Flytta dig tillbaka till 1980-talet och tänk på de där aerobics-klippen som du såg på ibland där en kvinna stod längts fram och instruerade de andra kvinnorna i så kallad gympning. Hanna Larsson var en sådan instruktör och hon minns tillbaka på den speciella tiden.

Då hade man benvärmare, det var string i rumpan ovanpå leggings och det var en matta och pannband. Det var stort hår och väldigt mycket färger på allt.

Om man jämför träningen med då så var det stor skillnad på flera sätt. En sak var övningarna, en annan musiken. På den tiden var ett kassettband bland det viktigaste som en instruktör hade för det var där som man samlade sin egen musik på. Tänk dig då på vad som skulle hända om man glömde sitt band inför ett pass.

– Jag hade mardrömmar om det ibland, att jag skulle komma till ett pass och inte ha mitt kassettband med mig, berättar Hanna Larsson.

På den tiden var Hanna tvungen att öka tempot på musiken så att det blev något som hon kallar för "Kalle Anka-musik". Samma problem har dagens instruktörer knappast då de kan välja och vraka bland låtar i olika tempo.

Under de här 27 åren som hon varit aktiv så har hon blivit ett begrepp inom träningen i Jönköping. Hon är mest känd som Hanna på Träningsstudion där hon höll i sina pass i många år. Men från början var det inte alls säkert att det skulle bli träning och hälsa som Hanna skulle satsa på.

– Alla i mina familj blev ingenjörer och när jag sa till mina föräldrar att jag ville satsa på hälsa och träning så sa de att man inte kunde tjäna pengar på det.

I dag så har hon jobbat med just träning, hälsa och kost under alla dessa år och hon påpekar att föräldrarna i dag är stolta över hennes yrkesval.

– Jag brinner för att inspirera människor och då råkar det vara hälsa, träning och livsstil. Jag är i mitt rätta element när jag får inspirera andra att må bättre.

Hur var det när Hanna höll i sitt första träningspass någonsin? Och vad är den största utvecklingen inom träningen? Lyssna på hela klippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista