Två poliser kontrollerar två olika bilar, en röd skåpbil och en svart personbil.
1 av 2
Poliskontrollen på Lovsjövägen i Barnarp. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Polisinspektör Christer Sandberg tittar in i kameran och ler.
2 av 2
Polisinspektör Christer Sandberg. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Vi är bäst bältade

1:50 min

Den här veckan håller polisen extra koll på att trafikanter använder bilbältet.

Om man som passagerare eller förare struntar i bilbältet så kan det resultera i 1500 kronor i böter. Sedan i går, måndag, har två personer fått smaka på en sådan plånbokstömmare.

Det är nämligen nationella bältesveckan där polisen och trafiksäkerhetsorganisationen NTF samarbetar för att fokusera extra mycket på att bilbältet används. Men hittills har alltså bara två bötfällts för bältesbrist.

– Folk är ju inte dumma. De inser att man kan råka ut för kraftigare skador om man inte använder bältet, det är ju ren självbevarelsedrift. Att polisen kontrollerar är nog också en bidragande orsak, man kanske tänker till lite om man får en ordningsbot på 1500 kronor, säger Christer Sandberg som är polisinspektör.

Invånarna i Jönköpings län är bäst i hela landet på att använda säkerhetsbälte, hela 98 procent gör det. Bäst i länet är Jönköpings kommun där hela 99 procent knäpper på sig bältet och sämst är Aneby där 95 procent gör det.

– Vi är ute och mäter två veckor under året och när vi får resultatet ger vi det vidare till polisen och kommunerna. Då har de något att arbeta emot, säger Eleonor Franklin som är projektledare för NTF Jönköpings län.

Är det värt att lägga en hel vecka på det här när det bara är två procent som inte sköter sig, istället för att satsa på något annat där det är större problematik?

– Ja, det är det absolut. Varenda liv som man kan rädda är ju väldigt, väldigt viktigt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista