Maria Rydqvist.
Maria Rydqvist. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Rydqvist avslutar skidkarriären

3:45 min

Det har varit på gång ett tag, nu har Maria Rydqvist från Smålandsstenar fattat sitt beslut.

Landslagsskidåkaren Maria Rydqvist slutar.

"Jag känner inte att jag vill göra de prioriteringar som krävs för att kunna lyckas i VM och OS framöver", säger 32-åringen i ett pressmeddelande.

Rydqvist sätter punkt för en lång karriär som hon krönte med VM-silver och tre SM-guld. I VM i Falun i fjol var hon med i stafettlaget som tog silver. Hon kom också fyra på 10 kilometer fritt.

Hon har gjort ett par uppehåll i karriären för barnafödande. Och det är för femåriga Wilda och tvååriga Charlize som Rydqvist beslutat sig för att sluta med skidåkningen.

"Beslutet har vuxit fram under en tid då jag känt efter både vad som är rätt för mig och familjen. Framförallt har jag kommit till den punkt där jag vill ha mer tid med familjen, men det handlar också om att våga ta steget vidare och utmana mig själv på andra områden."

Rydqvist är utbildad ekonom och ska till att börja med lägga sista handen vid sin bok om kvinnors ställning inom idrotten, ett projekt hon jobbat med när det funnits tid de två senaste åren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista