Denni Avdic.
Denni Avdic. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fotboll

Så gick Dennis resa från Husqvarna till AIK

Han lämnade tidigt hemstaden och Husqvarna FF för att söka lyckan som ungdomsproffs. Nu är Denni Avdic tillbaka i svensk fotboll.

Efter fem år ute i Europa var vägen tillbaka till Elfsborg slät som konstgräset i Borås.

Då sorterade Denni Avdic bort känsloargumenten, nobbade sin gamla klubb och valde rivalen AIK.

-I slutändan handlar det om var man själv tror att man kan prestera som bäst. Jag tror att det är här, säger den 27-årige anfallaren.

Det har varit jobbiga år sedan Denni Avdic lämnade Elfsborg under tidiga vintern 2011. Werder Bremen hittade den unge svensken med 19 färska mål på det allsvenska kontot och förde över 22 miljoner kronor till Boråsklubben. Men en tidig hjärnskakning och en drös andra skador förstörde tiden i klubben och i stället blev det en jakt på formen i olika nederländska klubbar - med varierande resultat.

I september förra året var han till slut överens med sin dåvarande klubb AZ om att bryta kontraktet och bara dagar senare var han tillbaka i Borås, i träning med Elfsborg. En återkomst, likt den Emir Bajrami hade gjort, verkade given. Men så blev det inte.

"Kan få ut mina kvaliteter i AIK"

I början av januari skrev Denni Avdic i stället på för tre år i AIK. Elfsborgs tränare Magnus Haglund rasade. Han var säker på att det handlade om pengar.

-Vi har hjälpt honom att bygga upp sig, men sån är branschen, sade Haglund.


När TT träffar Denni Avdic säger han:

-Jag vet varför jag valde AIK. Det är det enda som är viktigt för mig.

TT: Så, varför?

-Det är ett steg som passar mig och min familj. Sen är AIK lockande med det stora intresset som finns runt klubben. Det är en stor och väldigt professionell klubb. Sen tror jag att jag kan få ut mina kvaliteter som bäst i sättet som (Andreas) Alm, Jens (Gustafsson) och Nebojsa (Novakovic) vill spela.

Tänker inte på Goitom

Han kommer till ett AIK som har tappat 18-målsskytten Henok Goitom - en spelare han har ärvt både tröjnummer (10) och prestationspress från. Avdic förväntas göra mål.

-Det han gjorde förra året är jätteimponerande, självklart. Sen kommer jag in här och kan bara göra mitt jobb. Hur många mål eller assist det blir får vi se efteråt. Jag försöker att inte tänka för mycket på vad någon har gjort förr, säger Avdic.

Han menar att han har utvecklats under åren utomlands.

-Man är tvungen att anpassa sig. Elfsborg spelar på sitt sätt och för att passa in där krävs det att man är duktig på vissa saker, medan det i Tyskland är mer fart och rakt på mål.

TT: Låter som att det passar AIK?

-Exakt. Jag har blivit mer än bara en targetspelare.

En flytt till AIK kommer med mer än rakt spel. Det förväntas också att spelare klarar hård press från supportrar och heta derbyn mot Hammarby och Djurgården.

-Jag ser bara fram emot det. Det ska finnas hjärta och allt det där, det är det som är kul. Intresset triggar mig. Jag hoppas och tror att det bara kommer att lyfta mig som spelare.

Fakta: Denni Avdic

Född: 5 september 1988.
Längd: 190 cm.
Position: Anfallare.
Klubb: AIK.
Tidigare klubbar: Husqvarna FF -2005, Bröndby U19 2006, Elfsborg 2006-2010 (102 allsvenska matcher, 26 mål), Werder Bremen 2011-2013 (7 ligamatcher, 0 mål), Zwolle 2012-2013, lån (23 ligamatcher, 8 mål), AZ 2013-2014 (13 ligamatcher, 0 mål), Heracles 2014-2015, lån (22 matcher, 4 mål).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista