Mustafa Mohamud, Somaliska BK.
Mustafa Mohamud, Somaliska BK. Foto: Cathrine Eskilsson/Sveriges Radio

Somaliska BK: Klubben som vill skapa förebilder

7:08 min

Efter bara sex månaders träning tillsammans är de snart redo för seriespel. Jönköpings nyaste fotbollsklubb: Somaliska BK.

 

Den drivande eldsjälen bakom det nybildade fotbollslaget är Mustafa Mohamud.

Vi träfafs på parkeringsplatsen vid Rosenlunds konstgräsplan i Jönköping sent en kväll, precis innan Somaliska BK:s träning. Laget består av ett tjugotal killar, de flesta med Somalisk bakgrund men även från andra länder. De flesta är uppvuxna i Jönköping men en del är nyanlända. Fotbollen har de gemensamt. Klubben startades i oktober av Mostafa Mohammad, tillsammans med fyra andra ledare.


Mustafa är 33 år, bor numera på Råslätt i Jönköping, jobbar på Ikeas lager och har spelat fotboll sedan han var sju år. Han har tränat både J-Södras ungdomslag och Råslätt SK:s. Men nu är Mustafa engagerad tränare sedan ett halvår tillbaka för den nya klubben Somaliska BK.

Men det handlar inte bara om fotboll när han träffar killarna i laget, berättar han:

Jag föreläser en hel del, för de här killarna och för andra runt om i stan.  Det handlar om att inspirera till att tro på sig själv, att våga ta steget och våga ta för sig. Mycket handlar om självkänsla och självförtroende. 

Inne i omklädningsrummet luktar det starkt av liniment och spelarna sitter runt om och tar på sig benskydd och pratar och skrattar. Fotbollar pumpas upp och Mustafa Mohamud ställer sig i mitten och checkar läget i laget.

En av killarna i laget är Khalid Jama som spelat i flera olika klubbar.

– Jag spelade i IFK Öxnehaga innan, dessförinnan i IK Tord, Råslätt och massa andra lag... Jag ville testa på något nytt så det blev SBK. Det är ett nytt projekt och jag vill se hur långt vi kan ta det.

Hör hela reportaget med och kring Somaliska BK i ljudspelaren ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista