Birgitta Jagborn.
-Man har en enorm frihet, konstaterar Birgitta Jagborn. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Arbete

Birgitta startade om som senior

2:50 min

En del slår sig till ro, kanske reser, när de blir pensionärer. Andra gör som Birgitta i Mullsjö och startar eget företag.

Allt fler 65-plussare startar eget företag. Förra året startades 63 företag i Jönköpings län av personer över 65 år, en ökning med 34 procent jämfört med året innan. Det visar statistik från Bolagsverket.

Birgitta Jagborn, 69,  jobbade som hälsocoach i 17 år innan hon gick i pension. Snart väcktes dock tankarna på att starta eget och nu driver hon en egen städfirma i Mullsjö. 

– Det här företaget har jag haft ett år. Jag tänkte, vad kan jag? Jo, jag kan städa och jag ska lämna det andra. Det kändes spännande och det kändes intressant. 

För det första är det friheten, man har ju en enorm frihet. Man kan bestämma själv hur man vill och hur man kan jobba. Sedan är det en utmatning, jag gillar utmaningar. Jag gillar inte när det står still i tillvaron.

Totalt startade drygt 2200 personer över 65 eget företag i landet 2015.

Magnus Gustavsson är affärsrådgivare på statliga Almi i Jönköping, som ju erbjuder rådgivning, lån och riskkapital till företagare. Vad beror det på att så många startar eget på äldre dar?

– Vi har ju egentligen sett den här utvecklingen i flera år. Jag tror det är några skäl som samverkar. Dels är det väl att folk är piggare, att man känner att man har mer att ge, dels har det skapats lite fördelar skattemässigt både med sociala avgifter och inkomstskatt , säger Magnus Gustavsson till P4 Jönköping. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista