Anneli Hedström som är lärare på SFI i Vetlanda står framför en klass med sex personer från olika bakgrund som sitter i skolbänkar.
1 av 3
Anneli Hedström kan inte tänka sig att gå tillbaka till grundskolan igen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Helene Jonsson som är grundskolechef i Vetlanda kommun står framför sin dator med glasögonen uppe på hjässan.
3 av 3
Helene Jonsson, grundskolechef i Vetlanda kommun. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Vetlanda

Lärare väljer hellre SFI

2:22 min

Det stora behovet av SFI-lärare har gett grundskolelärare som tröttnat en möjlighet till en nytändning.

I Vetlanda har flera lärare lämnat den vanliga skolan och istället börjat undervisa i SFI, Svenska för invandrare. Det är en utveckling som skulle kunna bli ett problem om den fortsätter. En av de som valt den vägen är Anneli Hedström.

– När man läser till lärare, då är det ju undervisa man vill göra. Ibland blir det lite för mycket av annat i grundskolan. Jag tror att det kan vara en av orsakerna, säger hon.

Anneli har arbetat inom grundskolan i tolv år och när möjligheten att bli SFI-lärare dök upp nappade hon direkt. Hon är inte ensam om att ha gått den vägen, Anneli uppskattar att ett tiotal av hennes nya kollegor kommer från grundskolan.

Men samtidigt som det löser ett problem för SFI-verksamheten kan nya istället skapas.

– Om alla lärare helt plötsligt söker sig till SFI så kommer det att bli brist på lärare i grundskolan. Vi vet ju att det inte är så många som söker in till lärarhögskolan nu för tiden, säger Anneli Hedström.

Helene Jonsson är grundskolechef i Vetlanda kommun och hon ser inga bekymmer med förflyttningen av arbetskraft från grundskola till SFI-undervisning i dagsläget.

Men hon håller med om att det i förlängningen skulle kunna bli ett problem om många lärare föredrar SFI-undervisning framför grundskolan.

– Men jag tror att då måste man förhöra sig bland fler. Det kan ju vara många olika anledningar till att man trivs bättre på ett ställe än ett annat.
– Vi vill ju naturligtvis behålla våra lärare i grundskolan.

Men Anneli Hedström lär inte återvända till grundskolan. Hon kan snarare rekommendera andra lärare att följa hennes exempel.

- Ja, det skulle jag definitivt göra. Man behöver aldrig ta hem någonting och jobba med det på kvällarna, utan det man gör, det gör man på sin arbetsplats. Man blir en lugn och harmonisk person.

Har du gjort ditt på grundskolan nu? Ser du att du kommer vara här i tio år till eller?

– Ja, minst! Så känns det just nu, säger Anneli Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista