Erik Gerhardsson på Lesbos.
Erik Gerhardsson hjälper till på grekiska Lesbos. Foto: Manu Brabo/TT samt privat

Erik från Lesbos: Det är som två olika öar

5:46 min

Han gjorde sin första resa till flyktingkatastrofens Lesbos, Grekland, i december. Nu volonterar Erik Gerhardsson från Eksjö där för tredje gången.

Situationen på den grekiska ön Lesbos har varit kaosartad sedan flyktingströmmen, från framför allt Syrien och Afghanistan, startade i somras.

Mitt i detta kaos har organisationer och volontärer försökt bringa lite trygghet och stabilitet för alla flyktingar. Erik Gerhardsson från Ingarp utanför Eksjö gjorde sin första resa  till Lesbos i december, där han arbetade som volontär. Nu är han åter på plats, för tredje gången, och kan glädjas åt att allt hårt arbete  i alla fall gett något resultat.

– Om man jämför situationen i december med hur det är nu så är det en jätteskillnad, det är som två helt olika öar. I december var flyktinglägret väldigt oorganiserat, det var en stor kulle täckt av små enmannatält. Det var lerigt, blött och det var iskallt, berättar Erik för P4 Jönköping.

Nu skiner solen och det är rätt varmt och även nätterna är rätt ljumma. Lägret är ett helt annat läger. Det är organiserat, det är stora militärtält och mängder av volontärer som hjälper till. Situationen på ön har blivit mycket bättre. Men lägret har en begränsad kapacitet och rymmer bara några tusen. Så fort det kommer många, blir det problem...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista