Maria Stagmo.
Maria Stagmo lider av MS. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio

MS-sjuka Maria drabbas om vårdenhet läggs ner

Maria Stagmo: Ibland tycker man allt är skit
9:48 min

För 25 år sedan började Maria Stagmos ben att domna och snart fick hon beskedet att hon hade drabbats av nervsjukdomen MS.

Idag måste Maria alltid gå med en rullator för att kunna ta sig runt och livet har förändrats drastiskt.

– Det är svårt att ta sig ur sängen och svårt med alla vardagssysslor. Bara att dra upp trosorna är svårt eftersom jag har dålig balans. Det kunde jag inte tro när jag var frisk, att något sådant skulle ställa till problem.

Marias ben vill inte lyda henne och hon blir snabbt trött. Vet hon om att hon behöver gå mer under en dag, så är det rullstolen som gäller.

Ett ljusglimt i vardagen har varit dygnet runt-vården på rehabiliteringsmedicinska vårdavdelningen på Höglandssjukhuset i Nässjö där hon hittills har spenderat tre veckor i stöten en gång i halvåret.

Men i förra veckan kom beskedet att dygnet runt-vården i Nässjö kan komma att läggas ner.

– Att jag ska ge mig iväg på morgon, träna och sedan åka hem igen, det tar för mycket på mina krafter. Jag har dagrehab idag när jag åker till Länssjukhuset Ryhov i Jönköpnig, och den dagen går helt åt till bassängträning och sedan är jag helt slut. Då måste man samla krafter för att komma igång igen. Det blir inte samma som i Nässjö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".