Brie Larson och Jacob Tremblay i "Room". Foto: UIP.
1 av 4
Brie Larson och Jacob Tremblay i "Room". Foto: UIP.
Casey Affleck och Anthony Mackie, längst fram, i Triple nine. Foto: UIP.
2 av 4
Casey Affleck och Anthony Mackie, längst fram, i Triple nine. Foto: UIP.
Julia Roberts, Chiwetel Ejiofor och Nicole Kidman i Secret in their eyes. Foto: Scanbox Entertainment.
3 av 4
Julia Roberts, Chiwetel Ejiofor och Nicole Kidman i Secret in their eyes. Foto: Scanbox Entertainment.
Isabell och hennes mamm i Say something. Foto: Film and Tell.
4 av 4
Isabell och hennes mamm i Say something. Foto: Film and Tell.

Room - en av årets starkaste filmer

1:05 min

En Julia Roberts som spelar över, en väldigt fransk film - och en av årets bästa. Björn Jansson recenserar veckans premiärer.

Veckans bästa och en av årets bästa filmer, är Room, med Oscarsbelönade Brie Larson i huvudrollen som en ung kvinna som kidnappats och nu suttit sju år inlåst i ett skjul. Mannen som håller henne inlåst kommer med mat och en del nödvändiga prylar och så utnyttjar han henne sexuellt, vilket gjort att hon nu har en fem-årig son.

Men filmen är ingen uppvisning i lidande och övergrepp. Mellan mamman och sonen finns en fin kärlek, hon har skapat en egen värld åt de två i skjulet. Sonen i filmen är också mycket bra i sitt skådespel och det finns en äkthet i skådespelet från alla i filmen och en styrka som gör det hoppfullt i det grymma.

Jag ska inte berätta mer om handlingen, men Room är ett starkt drama där även tystnaden får spela med. (Premiär 18 mars)

Betyg: 5


Förförd - franska passioner

Väldigt franskt, starka passioner, vin och coola fester. Över gränsen ibland för att kännas på riktigt. Men också starka passioner som förblindar, svek och hat. Stark trea i betyg. (Premiär 18 mars).

Betyg: 3


Triple Nine - korruption och rysk maffia i Atlanta

Börjar spännande i ruffiga miljöer, med korrupta poliser och rysk maffia i Atlanta, Georgia. Övertygar som rå action en bra bit in i filmen, tills allt ska knytas ihop då våldet löper amok. Ett sätt att avsluta som känns så uttjatat. (Premiär 18 mars).

Betyg: 3


Secret in their eyes - hämnd och överspel

Julia Roberts spelar över, Nicole Kidman saknar kemi i kärleksmötena och hela filmen är lite ofokuserad med vändningar som nog är tänkta att hålla spänningen vid liv, men inte fungerar så bra. (Premiär 18 mars).
Betyg: 2


Say something - jag vill vara fem igen

Vi får följa Isabelle som haft jobbiga tonår med en tyrannisk styvpappa som slagit och hotat. Hon mår dåligt och vill fly de obearbetade minnen. Fly bort, och fly till en tid då det var bättre. Jag vill var fem år säger hon i en tårfylld scen. Angeläget men filmen har också ett antal scener som känns lite stela, inte så bekväma med att kameran är där. (Premiär 18 mars).
Betyg: 3

Hör mer om filmerna i ljudklippen och på Björns filmguide

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista