påskfjädrar.
1 av 3
Foto: Jonathan Nilsson/Sveriges Radio
Påskpyntat med fjädrar i Jönköping.
2 av 3
Påskpyntat med fjädrar i Jönköping. Foto: Jonathan Nilsson/Sveriges Radio
Mattias Johansson, tekniska kontoret Jönköping.
3 av 3
Mattias Johansson, tekniska kontoret Jönköping. Foto: Jonathan Nilsson/Sveriges Radio

Efter debatten kan påskfjädrarna ryka

Jönköpingsbo: Man behöver tänka till
1:52 min

Medan Jönköpings kommun stolt meddelar att man pimpat stan med 22000 fjädrar rasar debatten om det färgglada pyntet.

Gula, lila, gröna, orange - ja, det är en färgexplosion i Jönköping just nu.

På hovrättstorget i Jönköping står ett stort påskris mitt på torget med fjädrar. Många tar upp mobilen för att fota påskpyntet - men när kommunen själva lade ut en bild på det fjäderklädda riset startade en rejäl diskussion utifrån om det är rätt att använda fjädrar.

En person skriver till exempel:

Fjädrar??? Jag skäms... En annan tycker att det är Pinsamt att Jönköpings kommun skryter om alla 22 tusen fjädrar när andra kommuner slutar med fjädrarna med tanke på fåglarna.

– Det är ju tredje året vi håller på med detta och det har varit uppskattat, därför har vi valt att fortsätta, säger Mattias Johansson på tekniska kontoret i Jönköping.

P4 Jönköping har ringt till alla kommuner i Jönköpings län och det är bara Vetlanda och Gnosjö som slutat med fjädrarna. Den diskussion som startat handlar bland annat om att många fjädrar plockas från levande fåglar.

Jönköpings kommun, tillsammans med Gislaved och Värnamo, ska ha fått garanti att deras fjädrar plockats från döda fåglar - ett svar som flera är nöjda med men inte alla. Efter den här diskussionen ska Jönköpings kommun diskutera har de kommer göra nästa påsk.

– Då får man analysera vad man i så fall ska smycka staden med, eftersom det är så uppskattat med utsmyckning.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".