Områden aktuella för järnvägen. Foto: Trafikverket.
Områden aktuella för järnvägen. Foto: Trafikverket.

SD emot: Politiskt tvivel om höghastighetsjärnväg

1:50 min

Allt fler politiker har de senaste veckorna uttryckt tvivel mot den planerade satsningen på en höghastighetsjärnväg, och i dag har Sverigedemokraterna som första parti tydligt tagit ställning mot projektet.

Det här väcker oro i de kommuner som är aktuella att få en station längs den planerade höghastighetsbanan. Socialdemokrat Ulf Olsson är kommunalråd i Borås.

– För Borås del är det väldigt viktigt.

Förra veckan gick ledande centerpartistiska och liberala politiker i storstadsregionerna ut i två olika debattartiklar och dömde ut satsningen.

I en debattartikel i Dagens industri idag, tar Sverigedemokraterna som första parti klar ställningen emot projektet.

– Sverige har ett för litet befolkningsunderlag för att satsningen på en höghastighetsjärnväg ska vara befogad, säger Per Klarberg som sitter i trafikutskottet för Sverigedemokraterna.

Också regeringen har den senaste tiden gett uttryck för tvivel mot satsningen. Oron över att den beräknade kostnaden för höghastighetsjärnvägen har skenat, gjorde att regeringen nyligen gav Trafikverket i uppdrag att utreda vad det skulle kosta att istället uppgradera den befintliga stambanan.

Men samtidigt pågår förhandlingarna för fullt i den så kallade Sverigeförhandlingen med de kommuner som pekats ut som aktuella för att få en station längs höghastighetsjärnvägen. I de kommunerna finns nu en oro över att allt fler politiker vänder sig emot satsningen.

Kommunalråd Ulf Olsson i Borås säger att det inte bara är ur ett egoistiskt Boråsperspektiv som han förespråkar en höghastighetsjärnväg, utan även ur ett nationellt perspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista