Maria Stigsson står i ett ridhus medan två ryttare på var sin häst rider runt henne.
Maria Stigsson är projektledare på Vissmålens ridskola i Huskvarna. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Huskvarna

Vissmålen satsar på grunderna

1:02 min

Vissmålens ridklubb får pengar av Idrottslyftet för att fördjupa sina ryttares kunskaper.

Satsningen ska ge en större förståelse för dressyr och att ryttare ska förstå vikten av en bra grundridning. Att slarva med grunderna ger konsekvenser för både ryttare och häst, menar klubben.

– Det leder till att hästen får dåligt självförtroende och det blir ju inte roligt att rida då, säger Maria Stigsson som är projektledare på Vissmålens ridklubb.

Med hjälp av pengar från Idrottslyftet kommer Vissmålens ridklubb i Huskvarna tillsammans med Tenhults naturbruksgymnasium att satsa på utbildning och inspiration.

 Meningen är att få ryttarna att skynda lite långsammare med grundridningen. Magnus Abrahamsson och Sandra Rödin rider på ridklubben och tycker satsningen känns bra.

– Har man ridit ett tag så märker man att man vill lära sig mer och mer. Då är den här satsningen ett utmärkt sätt att få lära sig grunderna bättre, säger Magnus.

Det här låter ju rätt självklart, men den här satsningen visar att det inte är så självklart. Varför är det så tror du?

– Jag tror att man vill så mycket när man börjar, man vill se resultat och komma vidare med en gång. Då lägger man inte så mycket märke till de små detaljerna som faktiskt är de viktigaste, tror Sandra.

– Vi vill inspirera och få folk att förstå hur viktigt det är med grundridning. Att man jobbar med sig själv och inte skyller på hästen om det inte går som man tänkt sig. Dressyr är en fantastisk känsla om man får till det och vi vill få folk att känna det, säger Maria Stigsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista