Helene Jonsson som är grundskolechef i Vetlanda kommun står framför sin dator med glasögonen uppe på hjässan.
Hele Jonsson, grundskolechef i Vetlanda kommun. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Vetlanda

Vetlanda tar strid mot lärarbristen

1:44 min

Bristen på behöriga lärare är stor i en redan ansträngd bransch.

I höst ger Vetlanda kommun sina lärare en möjlighet att utbilda sig i svenska som andraspråk. Det är den stora flyktingströmmen som gjort behovet skriande, säger Helene Jonsson, som är grundskolechef i Vetlanda.

– Ja, absolut. Det märkte vi jättetydligt i höstas när det kom väldigt många nyanlända. Då kände vi att det saknas framför allt behörighet i svenska som andraspråk. Därför startar vi en utbildning på Lärcentrum till hösten för vidareutbildning för lärare, säger hon.

Den stora flyktingströmmen till Sverige märks av också i skolan. De barn och unga som kommit hit ska in i den svenska skolan så snabbt som möjligt och de ska också erbjudas undervisning i svenska som andraspråk. På många håll räcker resurserna för detta inte till.

Flera kommuner i länet, som Aneby, Nässjö och Jönköping, skickar regelbundet sina lärare på utbildningar för att möta behovet. I Vetlanda har man beslutat att starta en utbildning till hösten för att vidareutbilda lärarna i kommunen i ämnet svenska som andraspråk.

– Behovet är väldigt stort. Jag hoppas verkligen att vi kan få till stånd en klass eller ganska många som läser och vidareutvecklar sig i svenska som andraspåk.

Som vi tidigare berättat har flera grundskolelärare i just Vetlanda valt att bli SFI-lärare istället och bristen på lärare i svenska som andraspråk kommer i redan bistra tider vad gäller personalresurser i skolan. Rent generellt är det svårare än någonsin tidigare att få tag i lärare i Vetlanda.

– Vi känner det tydligt, faktiskt. Förra våren när vi skulle rekrytera mycket lärare kände vi att det på många olika befattningar finns ett stort behov av att få tag i behöriga lärare. Ett riktigt så skarpt läge har vi inte känt tidigare och där är vi nog inte unika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista