Gräsbrand Mullsjö
En arkivbild på en gräsbrand i Mullsjö. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Höglandet

Hög risk för gräsbränder

1:23 min

Under helgen har räddningstjänsten ryckt ut på flera gräsbränder.

Nu har ett av de tydligaste vårtecknen kommit, åtminstone för Räddningstjänstens del. Under helgen har styrkor på Höglandet ryckt ut på flera gräsbränder och SMHI bedömer att det är stor brandfara just nu.

– Vår styrka i Landsbro har haft två gräsbränder och det har varit några andra i vår region. Det räcker med att man slänger en cigarettfimp, gnistor från järnvägen eller att man eldar för att tända en gräsbrand, säger Robert Roslund som är insatsledare på Höglandets räddningstjänstförbund.

Hur stor prioritet har ni på gräsbränder?

– Vi siktar alltid på att vara starka från början så att det inte sprider sig till fastigheter eller skog.

Vad vill du att man som privatperson ska tänka på?

– Om man nu ska elda så ser man till att ha redskap för att kunna släcka, den som tänder en eld ska finnas kvar tills dess att man vet att elden är släckt. Man kan blöta ner marken runtomkring och tänka till på vad som finns i närheten, så att elden inte sprider sig.

Elden har inte hunnit sprida sig till fastigheter eller skog i någon av fallen under helgen, ingen person har heller skadats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista