Minst fjorton personer har dött när en bil kolliderade med en buss i Freginals, rapporterar El Pais.
13 personer har dött när en bil kolliderade med en buss i Freginals, rapporterar El Pais. Foto: Jacob Hederos/Cartodb

Student från Jönköping i spansk bussolycka

1:19 min

På söndagsmorgonen dog 13 människor i en trafikolycka i Spanien och många skadades. Bland de skadade finns en student från högskolan i Jönköping. 

Det var vid sextiden på söndagsmorgonen som en buss på väg från Valencia till Barcelona kom över på fel sida vägen och frontalkrockade med en mötande bil. I bussen fanns framförallt europeiska utbytesstudenter från universitetet i Barcelona.

– En av de lindrigt skadade är en svensk, det är den uppgiften jag har. Vi har inga uppgifter om svenskar bland de avlidna, säger Victoria Bell på UD:s pressjour till Ekot.

Under söndagen gick högskolan i Jönköping ut med ett meddelande på sin Facebook-sida där man bekräftar att universitetet har tre studenter som pluggar i Barcelona.

– Vi har sökt två studenter som studerar på den skola vars studenter satt på bussen men har inte fått kontakt, säger Lena Winald Möller, chef för enheten för internationella relationer, till P4 Jönköping. 

Men nu visar det sig att den skadade svensken är en kvinnlig student på högskolan. Sajten student.jkpglive.se var först med uppgiften, men P4 Jönköping har fått det bekräftat av en annan utbytesstudent från Jönköping som också pluggar i Barcelona, men på en annan skola. 

– Jag har fått det berättat för mig av gemensamma vänner, säger Jakob Helander till P4 Jönköping. 

Studenterna hade varit i Valencia över helgen och var på väg hem igen när olyckan inträffade. Men själv var Jakob Helander inte med på bussen utan är fortfarande kvar i Valencia. 

– Jag är ute på en roadtrip med några vänner från skolan och åkte därför inte hem igen med buss. Men det var rätt många bussar som åkte så jag tror att chansen att jag skulle ha varit på just den bussen hade varit minimal men det hade ju kunnat skett, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista