Helena Gustafsson, plåtslagare i Jönköping.
Helena Gustafsson, plåtslagare i Jönköping. Foto: Therese Edin/ Sveriges Radio
Jönköpings län

Svårt att få kvinnor stanna inom byggbranschen

Helena Gustafsson, plåtslagare: Man kan känna sig malplacerad
2:21 min

Det är svårt att få kvinnor att stanna kvar inom byggbranschen efter utbildningen. En av anledningarna är en förlegad syn på kvinnor som hantverkare, enligt facket.

- Kvinnorna kan nog känna sig malplacerade. Det är så mycket män i branschen så man kan känna sig felplacerad helt enkelt. Jag har haft bra support, det kanske inte är alla som har haft det, och det kanske blir en anledning till att man slutar, säger Helena Gustafsson.

Helena jobbar just nu med plåten på ett sommarstugetak i Tovrida utanför Jönköping. För henne var det en självklarhet att välja plåtslagaryrket eftersom hon gillar att jobba med kroppen.

Men för alla kvinnor är det inte lika självklart. Allt färre tjejer söker till byggprogrammen på gymnasiet, visar statistik från SCB. Knappt tio procent av byggeleverna är tjejer.

Och av de som sen ändå utbildat sig klart är det bara två av fem som efter tre år är etablerade i branschen. Bland männen är 60 procent fortfarande kvar inom bygg.

Och det beror på att kvinnorna nedprioriteras när de söker jobb, säger Emmelie Renlund som är skolorganisatör och informatör på facket Byggnads.

– Företagen tar inte ansvar och anställer. De säger gärna att de vill ha in fler tjejer, men sen när det väl kommer till kritan anställer de inte i den utsträckning som skulle behövas. Det handlar bara om fördomar, de ser hinder istället för alla fördelar med att ha mer könsfördelade arbetsplatser, säger Emmelie Renlund.

På bransch- och arbetsgivarorganisation Sveriges byggindustrier känner man igen kritiken om att det är fördomar skulle skrämma iväg kvinnorna och vill jobba mer för att kvinnorna ska stanna kvar i branschen. Jan-Åke Andersson är lokal chef i Jönköping.

- Vi har väl alltid väl alltid förknippats med den här machokulturen och den måste bort, vi är ju ändå i 2000-talet och då måste vi anpassa oss som alla andra branscher och satsa på mångfalden. Ju fler tjejer som kommer in, desto lättare blir det nog, för då sanerar det sig själv, säger han.

Helena Gustafsson hade inga problem att få jobb när hon var färdigtutbildad, säger hon. Plåtslagare behövs alltid och hon hoppas fler kvinnor kan tänka sig välja byggbranschen.

- Jag har inte haft några problem, de flesta blir bara glada när det kommer ut en tjej och säger "åh, vad roligt med en kvinnlig plåtslagare!", så man får väldigt god respons ofta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".