Jönköping

Så förklarar moderaten smygbilderna

4:56 min

Den moderate politikern Ola Helt har vid flera tillfällen publicerat smygtagna bilder på människor på sitt privata Instagram-konto.

På en av bilderna syns en man som äter en hamburgare på ett tåg. Till bilden har Helt, som är ledamot i kommunstyrelsen och tekniska nämnden i Jönköpings kommun, skrivit ”Hjärtinfarkt innan Mjölby annars blir jag förvånad #fet #kolesterol”.

– Det är alltid lätt att leva livet med facit i hand. Den bilden försvarar jag inte men man måste komma ihåg att jag varit i friskvårdsbranschen sen 1986 och det är inte bra för folkhälsan och frö den personen. Sen identifierar jag inte den personen på något sätt.

Flera av bilderna är tagna från bilen och en av bilderna visar en hastighetsmätare på 140 kilometer i timmen. En annan av bilderna visar en skadad man i en sjukhussal, och till bilden har Ola Helt skrivit att man inte ska åka motorcross.

– Andemeningen med den bilden är att jag ligger på sjukhus och har tråkigt. Jag försvarar inte bilden men i min sinnevärld fanns det inget uppsåt eller att bilden skulle kunna uppfattas om kränkande, säger Ola Helt.

Enligt Jönköpings-posten, som var först med att skriva om detta, så har flera personer reagerat starkt på Ola Helts bilder och kommentarer till bilderna.

– Med facit i hand så hade jag kanske tagit ett annat beslut. Man lär så länge man lever, säger Ola Helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista