Andreas Söderlund gästar P4 Jönköping.
Redaktionschefen Andreas Söderlund lämnade idag in JKPG live:s konkursansökan till tingsrätten. Arkivbild. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Jönköping

Jkpg live försätts i konkurs

Andreas Söderlund, redaktionschef: Det känns surt
2:57 min

Nyhetssidan Jkpg live har försatts i konkurs mindre än ett år efter lanseringen av sajten.

Nyhetssajten Jkpg live ansökte i dag och försattes i konkurs. Sajten startade för knappt ett år sedan med hjälp av finansiärer, men nu är pengarna slut och de tvingas ansöka om konkurs.

P4 Jönköping når redaktionschefen och delägaren Andreas Söderlund precis efter att han lämnat in konkursansökan till tingsrätten.

– Vi har tyvärr inte kapital att täcka förlusterna framåt, säger Andreas Söderlund.

Jkpg live:s nyhetssajt har varit inriktade på live-sändningar, bloggar och krönikörer och startade den 21 maj 2015. För att klara utgifterna har de haft en extern finansiär, företagaren Björn Thyselius.

– Försäljningen blir bättre och bättre för varje månad och trafiken ökar, men det kommer krävas att vi kan täcka förluster fram till hösten innan vi går runt ekonomiskt, och det har vi tyvärr inte möjlighet att göra, säger Andreas Söderlund.

Är det finansiärer som drar sig ur?

– Vi hade en klumpsumma som vi fick när vi startade och den är slut nu.

Sidan kommer inte stängas ner förrän konkursförvaltaren bestämt vad som ska hända.

Vi har haft full rulljans hela morgonen och har alla reportrar igång. Vi har inga planer på att avsluta det just nu i alla fall, sedan får vi se vad konkursförvaltaren säger.

Finansiären Björn Thyselius, som har varit den drivande sponsorn bakom tidningen och som nu väljer att inte satsa vidare, kommenterar nedläggningen så här.

– Jag tycker det är en bra tidning och det har varit ett roligt kapitel, men ekonomiskt så har det inte fungerat, det har varit alldeles för dålig försäljning. Det har helt enkelt tagit för lång tid och kostat för mycket, säger Björn Thyselius.

Det har gått ett år sedan ni startade, borde du inte hållit ut längre?

– Jag var medveten från början om att det skulle kosta lite, men det har blivit mer än vad vi kom överens om initialt.

Men Björn Thyselius utesluter inte att Jkpg live kan komma att finnas kvar i framtiden även utan hans hjälp.

– Kanske kommer det komma in andra finansiärer som kan driva detta vidare nu, men just nu ligger det här utanför min horisont.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".